Register
A password will be e-mailed to you.
Hund i varm bil. Foto eduardo

Hund i varm bil. Foto eduardo, Flickr.com

De varme sommerdage og det gode vejr betyder at mange tager ud i naturen, stranden, parker, cafeer, butiksstrøg og tilsvarende. Ind i mellem kan desværre ses en hund i en af de parkerede biler.

Efterlad aldrig hunden

Efterlad aldrig din hund i bilen da biler bliver varm i løbet af kort tid – uanset om du parkerer i skyggen eller solen ikke skinner fra en skyfri himmel. Før eller siden ændre vejret sig, og fra at stå i skygge står bilen pludselig i solen.

Hunde sveder ikke som mennesker. De har ikke svedkirtler og kan derfor ikke skille sig af med overskudsvarmen ved at svede på samme måde som mennesker. Hunde regulerer i stedet deres kropstemperatur ved bl.a. at hyperventilere og på den måde afgives varme fra tungen. Normal kropstemperatur for en hund er mellem 38 og 39 grader.

Hvis hunden ikke kan komme af med varmen vil der være risiko for hedeslag, som er en livstruende tilstand for en hund. Nedenstående tabel viser temperaturudviklingen inde i bilen i forhold ude temperatur, klokkeslæt og vejr.

 

Klokkeslæt Temperatur ude Vejr Temperatur i bilen
08.30 14 °C Skygge 19 °C
09.30 18 °C Skygge 38 °C
10.30 20 °C Blandet 47 °C
11.10 20 °C Sol 57 °C
12.00 23 °C Sol 62 °C
13.30 22 °C Sol 85 °C

Kilde: Svenska Kennelklubben

Parkeres bilen i skygge kl. 08.30 om morgen og hentes igen kl. 11.10 – så vil temperaturen i bilen være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. Til trods for at udetemperaturen kun er steget med 6 °C!

Hvad skal du gøre

Hvis du møder en parkeret bil med en hund i bilen og du ikke kan finde ejeren, så ring til politiet. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.  Politiet burde kunne frem til via registreringsnummeret.

Del gerne

Del gerne disse informtioner med dine hundevenner. De færreste er klar over, hvor stor betydning en lille stigning i udetemperaturen har, ift. temperaturen inde i bilen.

 

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj