Register
A password will be e-mailed to you.
Hund i varm bil. Foto eduardo

Hund i varm bil. Foto eduardo, Flickr.com

De varme sommerdage og det gode vejr betyder at mange tager ud i naturen, stranden, parker, cafeer, butiksstrøg og tilsvarende. Ind i mellem kan desværre ses en hund i en af de parkerede biler.

Efterlad aldrig hunden

Efterlad aldrig din hund i bilen da biler bliver varm i løbet af kort tid – uanset om du parkerer i skyggen eller solen ikke skinner fra en skyfri himmel. Før eller siden ændre vejret sig, og fra at stå i skygge står bilen pludselig i solen.

Hunde sveder ikke som mennesker. De har ikke svedkirtler og kan derfor ikke skille sig af med overskudsvarmen ved at svede på samme måde som mennesker. Hunde regulerer i stedet deres kropstemperatur ved bl.a. at hyperventilere og på den måde afgives varme fra tungen. Normal kropstemperatur for en hund er mellem 38 og 39 grader.

Hvis hunden ikke kan komme af med varmen vil der være risiko for hedeslag, som er en livstruende tilstand for en hund. Nedenstående tabel viser temperaturudviklingen inde i bilen i forhold ude temperatur, klokkeslæt og vejr.

 

Klokkeslæt Temperatur ude Vejr Temperatur i bilen
08.30 14 °C Skygge 19 °C
09.30 18 °C Skygge 38 °C
10.30 20 °C Blandet 47 °C
11.10 20 °C Sol 57 °C
12.00 23 °C Sol 62 °C
13.30 22 °C Sol 85 °C

Kilde: Svenska Kennelklubben

Parkeres bilen i skygge kl. 08.30 om morgen og hentes igen kl. 11.10 – så vil temperaturen i bilen være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. Til trods for at udetemperaturen kun er steget med 6 °C!

Hvad skal du gøre

Hvis du møder en parkeret bil med en hund i bilen og du ikke kan finde ejeren, så ring til politiet. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.  Politiet burde kunne frem til via registreringsnummeret.

Del gerne

Del gerne disse informtioner med dine hundevenner. De færreste er klar over, hvor stor betydning en lille stigning i udetemperaturen har, ift. temperaturen inde i bilen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.