Register
A password will be e-mailed to you.
Spættet sæl foto Arnstein Rønning

Sælbestanden vokser hurtig i Danmark til stor økonomisk gene for fiskeindsutrien. Foto Arnstein, Flickr.

Den spættede sæl er den mest almindelige i Danmark, og efter et stort jagttryk blev sælen totalfredet i 1977, efter nærmest at have været udryddet. Et flertal i folketinget er nu parate til at se på reguleringsmulighederne på sæler, efter klager fra fiskeindustrien.

Sæler spiser ikke kun store mængder fisk, men de bider også fiskenettene i stykker.

Hvor mange fisk spiser sæler

En voksen sæl spiser op til 5 kg fisk om dagen. Undersøgelser foretaget af Lunds Universitet i farvandet ved Öland tilbage fra 2004/05 viser at der på daværende tidspunkt fandtes omkring 25.000 sæler i Østersøen, og disse æder ca. 65.000 ton fisk per år – hovedsageligt torsk. Dette svarer til ca. 7 kg fisk om dagen.

Til sammenligning blev der fanget ca. 41.000 tons i danske farvande i 2013.1

Reguleringsmuligheder af sæl i dag

I dag er det kun den spættet sæl som kan reguleres i Danmark, og kun ved faststående fungerende fiskeredskaber jf. § 23 i bekendtgørelsen om vildtskader.

Hvad siger politikerne?

Politikere fra Venstre, Socialdemokratiret og radikal venstre har udtalt føælgende til Politiken.

“Vi skal have en bestand på et bæredygtigt niveau, så der både er plads til sæler og fiskere”, siger Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.

“Vi mennesker tager nok nogle gange og putter hovedet under armen, fordi sæler er så nuttede. Men det er lidt ligesom mariehøns – de er søde lige til det punkt, hvor der er for mange og de bider. Vi skal være mere realistiske og se på, hvad der er bedst for alle, både mennesker og natur. Naturen tager ikke skade af, at man bruger dens frugter”, siger Lone Loklindt (R), Formand for Miljøudvalget.

“Det er svært at gøre noget ved dyr, som vi betaler penge for at se i zoologisk have. Når man ser dem, tænker vi: Ej, det skal vi da ikke regulere på. De har jo fugtig snude og dådyrøjne. Men for mig at se er det noget praktisk. Vi regulerer alle bestande – også rådyrene i Dyrehaven. Når en art er i så megen fremdrift, så bør vi kigge på det”, siger Bjarne Laustsen, Socialdemokratiets fiskeriordfører.

Miljøminister Ida Auken siger: “Jeg anerkender, at fiskerne nogle steder langs kysterne har problemer med, at sælerne går i deres net. Det er ikke sjovt at skulle hive en ødelagt fangst op i båden. Men både gråsæl og spættet sæl er internationalt beskyttet, og jeg kan ikke bare give tilladelse til at jage dem”

Det hele skal først  gennem EU-systemet før en eventuel udvidelse af reguleringsmulighederne, eller desideret jagt kan tillades. Imens må fiskeindustrien vente med yderligere økonomisk tab til følge.

 

 

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj