Register
A password will be e-mailed to you.

Fjordlandskabet ved Roskilde Fjord med holme, øer, smukke dale og de store skovområder ved Bidstrup er netop i dag blevet blåstemplet af miljøminister Kirsten Brosbøl og forligskredsen bag nationalparkloven, der består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten. Dermed er Danmarks 4. nationalpark ”Nationalpark Skjoldungernes Land” en realitet.

Nationalpark Skjoldungernes Land er et stort sammenhængende landskab, der rummer alt, hvad man kan ønske sig af en nationalpark. Der er fjordlandskaber, som er et mekka for de mange fugle – ikke mindst havørne. Der er de store østdanske løvskove, de fredede herregårdslandskaber og ikke mindst de mange kulturelementer – bl.a. Roskilde Domkirke, som i forvejen er på UNESCOs Verdensarvsliste. Det er intet mindre end en perfekt kombination af natur, landskab og kultur, vi finder her. Og alt sammen sker med en lokal opbakning, støtte og energi, jeg sjældent har set mage til,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Formanden for Nationalpark Skjoldungernes Land bliver direktør og landmand Lars Vedsmand, der har siddet i styregruppen bag det lokale forslag til nationalparken.

Bestyrelsen for Nationalpark Skjoldungernes Land kommer til at bestå af 12 medlemmer indstillet af Roskilde Kommune, Lejre Kommune, Frederiksund Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Foreningen af Lodsejere i Nationalpark Skjoldungelandet, Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening, Kulturstyrelsen, VisitDenmark, Dansk Ornitologisk Forening og Naturstyrelsen.

Danmark har i dag nationalparkerne Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Vadehavet. Nationalpark Skjoldungernes Land bliver dermed den første nationalpark uden for Jylland. Naturstyrelsen behandler i øjeblikket en ansøgning fra fem nordsjællandske kommuner om at etablere en nationalpark i Nordsjælland.

Nationalpark Skjoldungernes Land forventes at blive indviet i slutningen af marts måned.

Pressemeddelelse fra Miljøministeriet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.