Register
A password will be e-mailed to you.

Det milde vejr sætter skub i planternes vækst. Også vildtet oplever deres livs efterår, for vinter og frost lader vente på sig noget længere end normal.

Det har været det varmeste efterår i Danmarks historie. For første gang ender årets middeltemperatur to cifre, nemlig 10,0 °C. Oktober måned blev den varmeste oktober måned nogensinde registret i Danmark, og november måned blev den tredjevarmeste november måned med en gennemsnitstemperatur på 7,5 °C.

Dyr, som normalt enten allerede sover vintersøvn eller forbereder sig på det, går i øjeblikket stadig rundt i naturen, fordi det er så lunt, og der er stadig masser af mad at finde. Når det bliver koldt, lægger de sig så i år til vintersøvn med ekstra sul på kroppen”, siger biolog Hans Erik Svart, Naturstyrelsen.

Vintersøvnen lader vente på sig

Netop nu er der eksempelvis stadig pindsvin fremme, og de går normalt i vinterhi fra november til april. Når temperaturen falder ved dyrene, der går i dvale, at det er tid til at lægge sig til at sove og vente på sommerens komme igen. Men stiger temperaturen igen midt i vintersøvnen, risikerer de at blive vækket af vintersøvnen, fordi de mærker varmen.
Dyrene bliver snydt til at tro, at det er forår. Men selvom det måske er blevet en anelse varmere, så kan dyrene ikke altid finde noget at spise, fordi de dyr, insekter og planter, de lever af, ikke er kommet frem, og så kan de opvågnede dyr i værste fald dø af sult”, siger Hans Erik Svart.

Det lune vejr er ikke godt for graner

Det lune efterårsvejr er imidlertid ikke godt for alle planter og træer.
Rødgran og sitkagran kan få det dårligere, for de er ikke rustet til så varme temperaturer året rundt. Graner som rødgran og sitkagran har brug for en hvileperiode, og den tager de i vinterhalvåret, når temperaturen nærmer sig frysepunktet”, siger biolog Hans Erik Svart.

Løvtræerne har beholdt bladene i to-tre uger længere end hvad der er normalt for denne årstid.

Landmanden er glad

I klippet kan du bl.a. se, hvor stor vækstforskellen er på afgrøder fra efteråret 2014 i forhold til en normalvækst.
Efteråret i år ser ud til at blive det næst mildeste, vi nogensinde har haft – udover 2006, som var det mildeste. Udover en nem høst, og det at de fleste har sået afgrøderen meget tidligt, så betyder det en meget kraftig udvikling”, siger Lars Bonde Eriksen, der er landkonsulent hos Videncentret for Landbrug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.