Register
A password will be e-mailed to you.

Fakta og informationer om Kleiner münsterländeren.

Kleiner münsterländerens historie

Trods mange ligheder og en fælles tidlig oprindelse er kleiner münsterländer ikke direkte beslægtet med sin navnebror, grosser münsterländer. Kleiner münsterländer siges at stamme tilbage fra middelalderens fuglehunde, som tidligt var populære over hele Mellemeuropa, og er nok den, der kommer sine forfædre nærmest. I Münster-regionen i det nordlige Tyskland ved grænsen til Holland fandtes små hønsehunde allerede fra omkring 1500-tallet, og kleiner münsterländerens historie går med stor sandsynlighed helt tilbage dertil. Den lille hønsehund var og er en yderst kompetent allround-jagthund, men mistede gennem årene sin popularitet og var næsten uddød i 1800-tallet, da Edmund Löns, bror til digteren Hermann Löns, genopdagede og besluttede at rekonstruere racen. I 1912 blev den formaliseret under det navn, vi kender i dag. Den lille, alsidige hønsehund er en af de mest populære jagthunde i Danmark (dog mindre populær end den ruhårede hønsehund) og er væsentlig mere eftertragtet end sin større navnebror.

Højde Vægt Hjemland Levealder Internationalt racenavn Andre navne
Hanner: 50-58  cm
Tæver: 48-56 cm
16-22 kg Tyskland 12-13 år Kleiner Münsterländer
Vorstehhund

Kleiner münsterländerens temperament

Kleiner münsterländeren er en sand jagthund af sind. Den lever for at arbejde og har en meget stærk jagtiver. Karakteristisk er dens alsidighed – den tager stand, sætter stor pris på at apportere og jage rovvildt og svømmer gerne. Selv schweissarbejde lærer den lille tyske hønsehund hurtigt. Hunden har et stort behov for at løbe og bevæge sig frit og holder af at bruge sin næse.

Den elsker også familielivet og knytter sig meget stærkt til sine ejere og er i Danmark allerede en udbredt selskabshund pga. sin lille størrelse, der gør det muligt at have den i fx en lejlighed. MEN den fungerer ikke udelukkende som selskabshund. Dens passion for jagt lader sig ikke fornægte, og denne lyst skal endelig respekteres og tilfredsstilles – af hensyn til både hunden og ejeren. Bliver den dog stimuleret rigtigt, er det en pragtfuld familiehund, men er vagtsom og kan være på vagt over for fremmede.
Gode jagtegenskaber og en elskværdig familiehund gør kleiner münsterländeren til en yndet hund for fritidsjægere.

Kleiner münsterländerens udseende

Kleiner münsterländeren er en lille jagthund med glat, silkeagtig, let bølget pels. Den er den mindste af de tyske hønsehunde og har et meget mildt og sødt udseende.

Hoved Hale Øjne Ører Krop Pels
Ædelt hoved Middellang hale Mørke øjne Brede, hængende ører Middellang ryg Middellang og en smule bølget. Tæt og tilliggende. Blank og silkeagtig. Hvid-brun med pletter, skimlet

Træning & pleje

Kleiner münsterländeren er en livlig og energisk hund, der mere end noget andet elsker at gå på jagt. Derfor trives den ikke som udelukkende selskabshund og skal af sin ejer stimuleres dagligt for at være glad og harmonisk. Den er meget fri og brænder for at arbejde, så den skal trænes og holdes under kontrol. – Man skal ikke tage fejl af størrelsen. Til gengæld betyder dens velvillighed for arbejde og jagt, at opdragelsen og træningen sjældent volder problemer, hvis ejeren har de rette kundskaber. Den er hurtigopfattende og holder af at lære, hvilket kan mærkes. Den er lydhør, holder god kontakt og er let at føre. Kleiner münsterländeren skal trænes, som dens temperament dikterer: kvikt, med tempo og iver. Opdragelsen skal være kontrolleret, men ikke hård, og den skal belønnes hurtigt og varieret.

Den middellange bølgende pels beskytter hunden mod vind og vejr og er forholdsvis let at pleje. En grundig gennembørstning en gang om ugen bør være nok til at holde den fri for skidt og snavs og for generende fældninger.
Start en tråd om kleiner münsterländeren i vores jagthunde forum

Film om kleiner münsterländeren kan ses øverst i artiklen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj