Register
A password will be e-mailed to you.

Helhjertet vildtpleje på bare 4,9 ha

Vildtpleje

”Enten så gør man det ordentlig ellers lader man være ”. . . ”lidt har også ret” . . . ja man bliver tudet øren fulde af historier om ret og uret i naturens navn. . .

Lidt har også ret

Jeg er en 44 årig nyjæger fra 2013, hvor jagten egentlig ikke rigtig har sagt mig noget før – min broder derimod har altid været bidt af jagten og det at gøre noget for vildtet som vi har snakket meget om gennem årene.

Vi er så heldige, at have bosat os på en mindre landejendom med 4,9Ha jord tilhørende -ikke meget – men netop her ”lidt har også ret”! Omgivet af driftige landbrug og ingen aktive jægere i nabolaget i mange år – hvilket gav sig udslag allerede de første par år da rævene tog vore høns og kyllinger i et væk. Efter Mikkel i 2012 blandt andet havde snuppet 2 hold kyllinger på henholdsvis 27 og 32 stk. måtte nok være nok – jeg meldte mig til jagttegnskursus sammen med min søn.

Ejendommen og naturen

Naturen var det vi valgte ejendommen på. Vi har 1,5 km grusvej før der er asfalt, ingen larm fra veje eller andet i nærheden. Det meste var groet til i en god blanding af landbrugsaffald, gammelt jern, wrapfolie o.s.v. samt ukrudt. Et stort sumpområde lugtede fælt af kloak . . . og jo – herude på landet leder man stadig, tro det eller ej, sit spildevand direkte til dræn, nogle steder har man lige en gammel tilgroet septiktank på inden og så direkte derfra i drænene.

Læhegnsbælte

Mod syd har vi et nu 10-11 år gammel læhegnsbælte, som giver frugt og ly til vildtet – poplen, der har været anvendt som ammetræ, er vi i gang med at skære ned fra en ende af så den giver luft til de øvrige træer samt danner ny tæt beskyttelse til fuglevildtet tæt på jorden.

Sø med 3.500 m2 vandspejl

Vi fik gravet sumpområdet op for vel 5-6 år siden, så det blev en fin sø med vandspejl på ca. 3.500 kvm til stor glæde for padder, salamandere, snegle og ikke mindst fuglevildtet. Vi har hvert år træk af bl.a. ynglene gravænder som nyder deres livret af snegle fra søen – et smukt syn! Og nåeh ja – selvfølgelig etableret et mini rensningsanlæg med nedsivning i den anden retning så det vi lukker ud nedsives og renses på bedste vis.

gravænder

Marker med græs

Efter at have brugt nogle år på at ”rydde op” fik vi lagt de ”store” marker om i græs – dels så jeg kunne slå slet til fårene, men også så det danner rammerne om noget jeg selv kan gå og passe. De sidste par år har jeg gjort meget ud af, at køre nogle striber af med havetraktoren når jeg slår græsplænen, således at specielt fugle og harevildtet har muligheden for at komme ud og tørre sig og den nyslåede kløver giver god fødegrund til bl.a. harer. Det betyder ikke meget at gøre det – men det giver så meget til vildtet!

Jagttegn og riffelprøve

I 2013 blev jeg så jæger og gik nærmest all-in – nu skulle vildtet plejes på bedste vis på trods af vort lille areal. Allerede tidligt i 2013 etablerede jeg foderstation med havre og lidt majs i den lille skov vi har samt satte et vildtkamera op – alt imens jeg læste op til jagtprøven. SIKKE oplevelser det giver, at følge dyrelivet omkring disse foderpladser og sammen med min bror udpege de bukke vi ville se om vi kunne få ram på når bukkejagten gik ind.
Den 16. juni 2013 kl. 14.30 gik jeg op til riffelprøven. Jeg er gammel langdistanceskytte, klarede prøven på bedste vis og kørte hjem og satte mig i skydestigen…. Kl. 16.40 skød jeg den gaffelbuk vi havde udset os til afskydning – bare 45 minutter efter jeg havde sat mig i stigen. En vild oplevelse at skyde sit første vildt med en perfekt kugle så den døde i skraldet. 18,5 kg brækket og jeg var nu helt klar til en 3 ugers indlæggelse på sygehus om aftenen .

Det blev nu mest kameraet jeg fik skudt med hen over jagten – eneste ræv jeg fik på kornet var med videokameraet. Det har givet mange gode timer at sidde i skydestigen og filme vildtet. Under jagten så og filmede jeg ofte en rigtig stor og flot gaffelbuk – som jeg fra dag ét fredede, de gener må han rigtig gerne sprede godt og grundigt.. Forsøgte og forsøger stadig ihærdigt at lave aftaler med naboer og jægere i nabolaget – men det er svært… mange har en holdning om, at hvis ikke de skyder den store gaffel så gør naboen det nok… ÆV – men det ændrer ikke på de indsatser jeg personligt gør for vildtet.

Fordring, “plant for vildtet” og vildthegn

Vi har fodret konstant i skoven – også hen over sommeren hvor de nu ikke tog meget for sig – men det gav pote til efteråret. Vi har aldrig set så mange fasaner og lige pludselig også harer i området! Det er lidt vildt at det giver pote allerede år 1-2 !
Vi har her i foråret tilplantet med 1.600 træer og buske langs skel mod vest og sydvest under ”plant for vildtet” ordningen – det giver dels et større fødegrundlag men også større beskyttelse for vildtet så det nemmere kan bevæge sig beskyttet omkring.
Langs disse ”vildthegn” har jeg etableret foderstriber på 5-6m bredde. I den sydlige ende hvor der er lettere skygge valgte jeg helårs hjortemix fra DLF og på de solrige steder Nektar og Pollenblanding. En ny blanding til fuglevildtet – men endnu mere til vore bestøvende insekter.
Jeg lokkede naboen til at dybdepløje for mig – resten har jeg klaret med min lille Craftsman havetraktor, en gammel pigharve og et enkelt tromleled, sværere er det ikke!!!
Lige nu er vi ved at skulle etablere tilsvarende foderstriber i skel ved søen, således at der er foder og knap så åbent omkring søen også.

grågæs

Gik all-in, blev biavler

Alt det her giver jo ingen mening, hvis f.eks. træerne ikke bærer frugt. Vort land er i mangel på bestøvende insekter – hvorfor vi i år valgte at gå ALL – IN, vi blev biavlere med foreløbigt 3 stader. Og lige så betagende det er at sidde i skydestigen og betragte samt filme vildtet – lige så betagende er det at betragte sådanne hårdt arbejdende bier. Er man ikke selv til bier og arbejdet med dem er der lokale biavlerforeninger og avlere, som altid er på udkig efter nye steder at placere sine bigårde – en ren win-win-win for dig, biavleren og ikke mindst naturen.
Til efteråret laver vi en remise i en lavning, som ikke kan dyrkes eller bruges til meget andet og hvor specielt rå med lam nyder at opholde sig. Vi vil plante en del pil, som giver specielt bierne en fantastisk start på året koblet med en masse frugt og bær samt beskyttende gran og en åbning i midten med fodermarvkål . Også her har jeg søgt ordningen ”plant for vildtet”.

Bistader

Afskydningsplan

At følge hvor meget det gør en forskel er en stor oplevelse i sig selv. På vildtkameraet har vi bl.a. haft et meget lille bukkelam – som burde have været skudt væk i efteråret, men blev det ikke. I februar så den så syg og skidt ud, at jeg mest havde lyst til at få den fjernet… ingen tvivl – den havde ikke overlevet hvis der ikke var nemt tilgængelig foder næsten ad libitum. Den sidste måned er han nærmest eksploderet i størrelse, er dog stadig i bast, men er stor og flot hvilket jeg aldrig havde troet. Og ja – han er på afskydningslisten for uagtet hvad, skal han ikke sprede et eventuelt svagt gen!

Krager og husskader

Det sværeste for sådan en nyjæger omkring vildtpleje har for mig været de ”satans” krager og husskader. Jeg har søgt reguleringstilladelser og har siddet ufattelig mange timer – læst og luret videoer og forsøgt alt hvad jeg magter, sat fælder og camoufleret skjul.. – og alligevel er det kun blevet til 2 krager. Der er desværre ingen tvivl om, at specielt skader her i området gør ufattelig stor skade og de bliver flere og flere! Her har jeg en udfordring de kommende år – jeg VIL lære at jage/regulere krager og skader så de kan holdes lidt i skak.
Jeg vil langt hellere skyde 20-30 skader og krager end en fasan eller and – det giver mere til naturen.

Opsamling

Jeg har ikke rigtig anden jagt eller mulighed for at købe mig til disse for mig dyre jagtmuligheder. Men at være rundt og se andre folks jagt og hvad de gør har givet mig så ufattelig meget – der findes de mest generøse fantastiske mennesker som hjælper os nyjægere godt på vej med deres små natur oaser og giver os mulighed for at involvere os i naturen og dens udvikling. En stor tak specielt til Søren for hans gavmilde måde at lære os andre nyt på!

Mit første jagtår har været fantastisk oplevelsesrigt. Jeg fik skudt mit første vildt, gaffelbukken, lige efter jeg tog riffeltegn og i efteråret et par fasaner, et par krager og– resten blev med kameraet i stedet men mindst lige så store oplevelser. Og ej at forglemme – en mink i blodrus i hønsegården røg også lige på listen her det første år!
At sidde på Sørens venligt udlånte oase i Thy, hundefryse og høre de 1.000vis af gæs om aftenen – se dem flyve hen over himlen i store flokke. En dag kommer jeg nok til skud på en gås også – indtil da vil jeg værne om vildtet, pleje det som jeg kan og nyde de oplevelser det giver fuldt ud!

Jeg vil ikke nøjes, købe aflad ved vor herre ved at smide en tønde majs i skoven i starten af maj måned – for mig hænger det hele sammen i en helhed, min elbil der oplades af min vindmølle, mit rensede spildevand, min rene sø, mine bær- og frugtplanter, mine foderstriber og bierne der bestøver dem, regulering af skadevoldende vildt og ikke mindst, at kende vildtet på og omkring min grund.

Knæk og bræk til Jer alle!

Denne historie deltager i Vildtpleje konkurrencen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj