Register
A password will be e-mailed to you.

fodring aktiv jagthund
Når man skal vælge et foder til sin hund er det meget vigtigt at vælge et foder, som dækker de behov som netop din hund har. Der er meget stor forskel på hvad en hund har brug for afhængig af livsstadie, størrelse,  aktivitet og livsstil. En aktiv hund er når man bruger sin hund meget, hvilket vil sige går på jagt, dyrker agility eller træner meget med sin hund.

En aktiv hund har brug for ekstra energi, protein og mineraler. Når hunden forbruger ekstra energi, skal vi også sørge for at give den ekstra energi via foderet. Der er 3 energikilder i foderet – stivelse, protein og fedt. Fedt indeholder 2,5 gange mere energi end stivelse og protein, så derfor skal mængden af fedt i foderet øges, når energiindholdet i foderet skal op. Grunden til at vi ikke bare kan øge mængden af det almindelige foder, er at vi nemt kan overbelaste hundens tarmsystem, hvis vi giver den for meget mad.

Generelt om fedtindhold i foderet:

13-18 % fedt: foder til almindelig vedligehold
18-23 % fedt: foder til øget aktivitet
23-30 % fedt: Meget højt aktivitetsniveau

Foderet til en aktiv jagthund skal også indeholde en øget mængde protein, fordi en aktiv hund bruger sine muskler meget og derfor vil disse muskler skulle genopbygges og til dette skal hunden bruge protein. Derudover vil en aktiv hund også belaste sit immunsystem, hormonsystem og andre organer, hvor der også vil være et øget protein forbrug. Proteinet skal være letoptageligt for at belaste tarmsystemet så lidt som muligt og for at hunden udnytter foderet bedst muligt.

Foderet bør indeholde 25-35 % protein

Et øget mineralindhold i foderet til en aktiv hund, skyldes at forbruget også her er højere. Musklerne bruger kalk hver gang de skal trække sig sammen, så en aktiv hund vil bruge mere kalk. Derudover har hunden brug for mere salt, da salt har betydning for væskebalancen. Vand er det vigtigste næringsstof for en aktiv hund og det er meget vigtigt at sørge for at din hund for rigeligt væske, når den er ude og være aktiv.

Lidt råd om fodring:

 • Fordel den daglige foderration ud på min. 2 måltider – jo flere jo bedre.
 • Giv ikke mad lige inden hunden skal den skal ud og arbejde, giv derimod 1/3 af dagsrationen ca. 3 timer før I skal af sted med masser af vand 3-4 gange fodermængden, så du sikrer at hunden får ekstra vand.
 • En halv time før I skal af sted giv lidt vand igen 1 dl. Pr. 10 kg.
 • Hav noget energiholdigt med til at give i pauser, men det skal være små portioner.
 • Hvis din hund ikke vil drikke når I er af sted, kan det være en mulighed at lave bouillonvand, for så smager vandet af mere.
 • Efter arbejde skal der gå 2 timer før du fodrer hunden, det er vigtigt hunden får lov at falde til ro og få restitueret i kroppen, før den skal i gang med at fordøje foder.

Ved Dyrlæge Jakob Lassen Royal Canin

Royal Canin Energy 4300 & 4800

hundefoder til aktive hunde

Energy 4300

Foder med højt energiindhold til hunde, som deltager i korte og/eller moderate fysiske aktiviteter.

Energy 4800

Foder med ekstra højt energiindhold til hunde, som deltager i vedvarende og/eller intense fysiske aktiviteter.

Præstationsfoder til hunde

Når vi snakker om præstationsfoder til hunde er der flere ting vi skal dække gennem foderet:

 1. Et øget forbrug
 2. En følsom fordøjelse
 3. Et øget slid på kroppen

1. Vi ved at hunde der skal yde ekstra også bruger ekstra, så derfor skal der være et energiindhold i foderet, men også forbruget af protein og mineraler er øget. Vi har tilpasset foderet med et højt fedtindhold, som har den største energiindhold. I Energy 4800 har vi 30 % fedt, hvilket er det højeste vi kan opnå i et tørfoder. Vi har øget indholdet af Calcium og Fosfor, da udskiftningen i knoglerne er højere i aktive hunde. Et højt indhold af protein er også vigtigt da udskiftningen af muskulaturen er øget.

2. Hunde der yder ekstra har øget risiko for en nervøs mave. Ved at øge energiindholdet i foderet kan vi minimere fodermængden, så presset på hundens tarmsystem er så minimalt som muligt. Vi bruger ingredienser af en høj kvalitet, så hunden kan udnytte så meget som muligt i foderet. Hvedegluten er en proteinkilde med en optagelighed på 98 %. Vi bruger også kopraolie, som er en olie udvundet af kokus, som består af meget korte fedtsyrer, hvilket gør at tarmen meget let kan optage fedtet og hurtigt give energi til kroppen. Psyllium (loppefrø) er en fiberkilde, som er med til at bevare balancen i tarmsystemet, også når det er risiko for i tarmsystemet. Når en hund skal ud og yde meget, så vil blodet ikke løbe gennem tarmsystemet, derfor er det vigtigt at foderet er letoptageligt.

3. Når hunden er meget aktiv er der også et øget slid på kroppen. Vi har et højt indhold af Glucosamin og chondroitin i foderet. Dette er byggesten til opbygning af ledbrusken, som vil være ekstra belastet, når hunden er meget aktiv. Et højt indhold af fedtsyrer fra fiskeolie (EPA & DHA) er med til at begrænse de betændelsestilstande der kan opstå i de aktive led (småforstuvninger). Der vil også være en ekstra belastning fra de frie radikaler, som er meget aktive stoffer der laves i kroppen, når ilt bliver brugt. Disse fri radikaler kan angribe kroppens egne celler, og for at modvirke dette har vi antioxidanter. Vi bruger et kompleks af 4, som har en indbyrdes forstærkende effekt overfor de frie radikaler – E- & C- vitamin, lutein og taurin.

Energy

Kosttilskuddet der giver et energiboost til alle hunde, som udøver en fysisk aktivitet.
Kosttilskuddet Energy indeholder et højt indhold af kortkædede fedtsyrer, som bidrager til et hurtigt tilgængeligt og højt energiindhold for at understøtte hundes aktivitet og præstationer.

Indeholder højt indhold af antioxidanter (E- og C-vitaminer,polyfenoler), som er med til at beskytte cellerne mod frie radikaler. Motion stimulerer produktionen af frie radikaler, som er årsag til oxidativ stress i celler.
Hundefoder Energy Royal Canin

One Response

 1. Kingsmoor

  tak for en god artikel – det er vigtigt at vi fodrer vores aktive hunde korrekt. Det giver dem bedre præstationer og sundhed.

   

  Jeg vil gerne supplere med et forslag til foder som er kornfrit. Det kan være svært at finde foder til aktive hunde med sart mave eller allergi. Men Kingsmoor fremstiller et kornfrit foder der hedder Sport. Og så er det endda dansk 🙂

  Kan fåes her: http://fidoogfelix.dk/hundefoder-9/kingsmoor-15/kingsmoor-sport-12kg-5481.html

  VH Casper

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj