Register
A password will be e-mailed to you.

randzoner med læhegnFødevareminister Mette Gjerskov vil give fri adgang til alle danskere til de kommende randzoner på private jorde.

Randzoneloven er en del af Grøn Vækst-plan, hvor der udlægges dyrknings, gødsknings, og sprøjtefrie randzoner på op til 10 meters bredde langs alle vandløb og søer med arealer mere end 100 m2 i landzonerne. Randzonerne vil blive etableret langs med ca. 25.000 km vandløb og søer, hvilket svarer til et areal på ca. 50.000 ha eller omkring 70.000 fodboldbaner.

Det forventes at randzoneloven vil træde i kraft 1. september 2012.

Den tidligere VK-regering tilføjede en særregel, som ikke gav fri adgang til randzonerne på private jorde, men denne særregel vil Fødevareminister Mette Gjerskov ophæve. Dermed vil alle danskere få fri adgang til randzonerne, så længe disse grænser op til offentlige arealer, fx ved veje, stier og lign.

Mette Gjerskov argumentere, at landmændene kompenseres med skatteborgernes penge og derfor skal offentligheden også have fri adgang til den nye danske natur, så længe det sker efter gældende naturbeskyttelsesregler.

Den tidligere fødevareminister, Henrik Høegh, oplyste i sommeren 2011 at den forventede kompensation ville være 1.600 kr./ha for græsningsarealer og 2.600 kr./ha for dyrkede arealer samt at kompensationsmidlerne ville komme fra EU’s landdistriktsmidler. Altså på daværende tidspunkt, ikke en direkte finansiering fra danske skatteborgere.

Om finansieringen i mellem tiden er ændret melder Fødevareministeriet ikke noget om.
mette gjerskov

Foto: Rune Johansen

Hvad mener du om fri adgang til randzonerne for alle?

Deltag i debatten nedenfor…

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

3 Responses

 1. Arne Kjeldsen

  Jeg kender flere landmænd, som i første omgang da randzoneloven kom på tale, var kede af loven. Mange af dem af jægere og selvom de som landmand modtager en kompensation, så kunne de med naturhatten på, godt forstå og se en vis logik i randzoneloven.

  Flere af disse landmænd gør endda yderligere naturpleje og planter fx. pil og andre buske/træer, som hjælper med at optage og nedbryde diverse stoffer fra landbrugsdriften, således at disse ikke når vores vandløb og søer. Altså et tiltag, som styrke effekten af randzoneloven med renere vandløb, flere insekter og småfugle og øget planteliv og dermed endnu bedre biotoper for vores vildt generelt, herunder også en ppositiv effekt på de jagtbare vildtarter og specielt for harer og agerhøns, som i forvejen er trængte. 

  EEn god situation for landmanden, jægeren, ornitologen, naturfredningsmennesker og i det hele taget alle der elsker og kærer om den danske natur. 

  Men at fjerne denne særregel er jo det tåbeligste jeg længe har hørt. Hvis alle danskere skal kunne traske rundt frit på alle tider af året, så vil der være risiko for at den gavnlige effekt for planter og dyr forsvinder. forstyres vildtet i yngle tiden, kommer der skrald og affald fra disse gæster og meget andet. 

  Der er massere af skove og parker, som fint opfylder dette behov, vi behøves ikke starte med at ødelægge finde 50.000 nye hektar natur.

  Jeg savner at se ornitologerne, naturfredningen og andre lignende organisationer i denne her debat, jeg kan da ikke forestille mig, at de syntes det er en god ide?

  Arne

   

  Svar
 2. skovmand

  jeg synes det er absurt,

  det er fint nok at lave randzoner og det er helt iorden at det bliver betalt for den jord som regeringen beslaglægger men jeg synes ikke det er iorden at give det fri adgang

  prøvat se rabatter parker mm, synes i ikke at der er affald nok i den danske natur

   

  nu har jeg ikke det storer jagt område eller natur selvjeg bor ibyzone

  synes snart regeringen mm skal til at fratage deres egen goder fremfor at fratage og beslaglægge fra de mindrer i samfundet

   

  se nu bare den nye motervej i sønderjylland den har ødelagt meget for de familier der bor der mange har mistet hjem for vejen uden at få fuld valuta får deres minder hjem gennem mange år mm

  der havde så været en meget billiger løsing for vejen og nok ville have opnået en støre efekt som den de har lavet og ødelaget en masse natur

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj