Register
A password will be e-mailed to you.

Marts betyder, at foråret er på vej. Det kan man konstatere sort på hvidt i kalenderen, men det bliver også bekræftet af naturen rundt om os. Den første stær, den første lærke, gæslinger på piletræerne og harerne som ramler (harens parringsritual) og derfor harekillinger!

En harehun, hvis korrekte benævnelse er ”sætter”, kan få helt op til 4 kuld killinger, som gennemsnitligt giver 2-3 killinger. Sætteren er reproduktionsdygtig mellem 8 og 9 måneder om året. I den resterende periode producerer harehannen også kendt som en ”ramler” ikke sæd, og testiklerne størrelse mindskes markant og gemmer sig i bughulen i denne periode. Denne hvileperiode ligger i årets mørkeste måneder.
Når dagene atter bliver længere, er det at man begynder at se harerne karakteristiske boksekampe, og næste generation at harer er på vej.

Når sætteren skal føde sine killinger, har hun ikke lavet en egentlig rede til dem, men kuldet bliver ”sat”/født samlet på et tørt sted i god dækning. Killingerne som fødes med pels og åbne øjne, skal ikke forvente sig meget andet end den fornødne pleje fra deres mor. Hun forlader dem umiddelbart efter fødslen og opsøger dem kun ganske få minutter, en gang i døgnet, en time efter solnedgang, for at lade dem die. Killingerne har en stor mave og sætterens mælk er meget næringsrig så killingerne lider ingen nød, derudover er de godt camoufleret og afgiver næsten ingen fært, for at sikre dem mod eventuelle rovdyr.

Sætteren kommer hurtigt i brunst igen ganske kort efter fødslen og i nogle tilfælde op til 3 dage før fødslen finder sted. Da sætteren er drægtig i 41 dage og ramlerens sæd kan overleve i op til 60 dage i livmoderen, vil det ved en parring før fødslen finder sted, være sæd fra den forrige parring der befrugter æggene. Sætteren kan derfor bære på 2 graviditeter på en gang.

Ved 2 ugers alderen, begynder killinger i stigende grad selv at supplere deres kost med planteføde. De dier dog fortsat hos deres mor, til de er ca. 4 uger gamle. Killingerne skifter deres killingepels når de er 2 måneder gamle og når de er et halvt år, vil de ofte ligne de voksne harer. De bliver dog først kønsmodne i det følgende år.
Selv om sætteren ikke er sammen med sine killinger, vil hun ofte være inden for et par hunderede meters afstand af dem. Efterhånden som killingerne bliver ældre vil de begynde at søge længere og længere væk fra hinanden.

Dødeligheden blandt killingerne er meget høj – helt op til 81% Blandt de væsentligste dødsårsager er sygdom, herunder coccidiose som har været beskrevet i et tidligere nyhedsbrev, prædation og mødet med landbrugets maskiner.

Kilde: “Nyt om markvildt” fra Markvildt.dk

About The Author

Markvildt.dk en portal for viden om markvildt. Danmarks Jægerforbund står bag et projekt, der skal få markvildtet tilbage på marken. Markvildt er det vildt, der har sit primære levested i agerlandet. Særligt er der i disse år fokus på hare og agerhøne. Der er brug for en indsats, og Danmarks Jægerforbund har i samarbejde med en lang række andre grønne organisationer igangsat et projekt, der skal skabe bedre vilkår for markvildtet gennem etablering af et landsdækkende net af markvildtslav. Indsatsten bygger på forvaltningsplanerne for hare og agerhøne, som er udgivet af Naturstyrelsen. Læs mere på markvildt.dk eller læs hvordan du kan være med til at starte et markvildtlav: http://markvildt.dk/media/Markvildtslav_2013.pdf Artikler og billeder fra markvildt.dk, bringes med Deres tilladelse på Jægeres Magasin-

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj