Register
A password will be e-mailed to you.

Pas på Kronhjorten i september måned, for dyrets og naturens skyld.

September er den måned, hvor kronhjorten går i brunst. Hinderne er kun i løbetid én dag, så hjorten samler en flok hinder omkring sig, så han kan springe på hinden når der er chance for bedækning. Hvis den misser, er der andre i flokken, han kan bedække. Kronhjorten bedækker hinden mange gange i løbet af den dag, hun er i brunst.

I brunsttiden brøler hjorten meget. Brølet skal både tiltrække hinderne, men også skræmme andre hjorte væk. Indimellem prøver rivalerne at lokke hinderne væk fra den stærkeste hjort, derfor ser man også hjorten løbe rundt omkring flokken i brunsttiden. Det kan komme til kampe mellem hjortene. De støder gevirerne mod hinanden, og det giver et højt klang når det sker.

Der er store muligheder for at se kronhjorte i Danmark, både på Sjælland og i Jylland. Mange danskere benytter sig også af dette, og de fleste opfører sig pænt i naturen, og respekterer dyrenes områder. Det er også vigtigt, da kronhjorte nemt bliver skræmt og nervøse, hvis der opstår situationer i naturen, som de ikke er vant til.

Specielt i brunsttiden, er det et problem at forstyrre det store dyr. Hjorten har kun en kort tidsperiode at bedække hinderne i, og derfor skal de ikke forstyrres. Hvis hinderne ikke bliver drægtige første gang, går der tre uger, inden de er i brunst igen. Jo længere tid der går inden hinden bliver drægtig, desto længere tid tager det førend kalven bliver født, og jo kortere tid har den til at spise sig stor og stærk inden vinterens komme.

Hvis man gerne vil opleve kronhjorten i brunst, er det bedste tidspunkt omkring solnedgang. Kør en tur i en skov, hvor man på forhånd ved at der er kronhjorte, eller gå en tur i fx Haderslev Dyrehave eller Dyrehaven ved København, hvor chancen er stor for at se Danmarks største pattedyr.

Oppe i toppen af siden kan du se en video af kronhjorte i brunst, videoen er lavet af Egon Bennetsen, og optaget i Hjardemål Klit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj