Register
A password will be e-mailed to you.

I dag (1. november) skulle høringsfristen på våben- og eksplosivbekendtgørelsen samt våbencirkulæret være afsluttet, men dette er rykket til tirsdag den 5. november 2013. Denne høringsrunde var lukket og indbudt af justitsministeriet for udvalgte organisationer. Det forventes ikke, at der vil komme væsentlige emner op under denne høringsrunde, da organisationerne som udgangspunkt burde være venligstemt overfor ændringerne.

Ændringer vedrørende lyddæmpere fremgår herunder:

Der skal søges om tilladelse til lyddæmpere jf. våbenloven paragraf 1 stk. 9:

§ 1. Det er forbudt uden tilladelse af justitsministeren eller den, han dertil bemyndiger, at indføre eller fremstille, herunder samle:

9) lyddæmpere, såfremt de er konstrueret til montering på skydevåben.

Den nye paragraf 7, som tillader anvendelse af lyddæmpere:

§ 7. Personer, der lovligt besidder skydevåben til brug ved jagt, kan meddeles tilladelse til lyddæmpere, der er konstrueret til montering på de pågældende skydevåben. Herudover kan tilladelse til lyddæmpere til skydevåben kun gives i særlige tilfælde.

Udstedelse af tilladelser til lyddæmpere vil ikke være forbundet med omkostninger:

§ 6 b. For indgivelse af ansøgning om tilladelse efter denne lov betales 840 kr., jf. dog stk. 7. For følgende tilladelser betales dog ikke:

3) tilladelser til lyddæmpere og optisk elektroniske sigtemidler med lysstråle eller med elektronisk lysforstærknings- eller infrarødt udstyr

Når våben- og eksplosivbekendtgørelsen samt våbencirkulæret er godkendt med bl.a. ovenstående ændringer vil det være tilladt at anvende lyddæmpere til jagtrifler på skydebane og til træning. Før lyddæmpere må anvendes til jagt og regulering kræves en ændring af jagtloven.

Ændringen af jagtloven er en høringsproces under Miljøministeriet, hvor andre parter og grønne organisationer vil blive hørt. Det må forventes, at en revision kommer i høring efter justitsministeriet høring er afsluttet og alle høringskommentarer er behandlet, men dette er ikke sikkert.
Det er svært at sige, hvor lang tid der evetuelt vil gå før en revision af jagtloven kommer i høring, og det er ikke utænkeligt den ind over Vildtforvaltningsrådet igen.

Det er følgende paragraf der skal ændres i Bekendtgørelse om våben og ammunition, der må anvendes til jagt m.v. (BEK nr 1271 af 17/12/2012 Gældende):

§1, Stk. 6. Skydevåben, der anvendes til jagt og regulering, må ikke være forsynet med lyddæmper.

Danske jægere er sandsynligvis et skridt nærmere lovliggørelsen af lyddæmpere til jagt og regulering med den netop afsluttede høringsfrist, men der kræves fortsat en ændring af jagtloven før danske riffeljægere kan benytte lyddæmpere til jagt og regulering, men mon ikke det lovliggøres i nærmeste fremtid?

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

3 Responses

  1. marcus

    Bøssemagerens udsagn omkring aluminium konstruktion i lyddæmpere kan være lidt problematisk.

    Alu absorber varme lige så godt som den er til at komme af med den. Dvs. I skydning hvor der affyres flere skud i træk stresser aluminium utrolig meget. Ved 200 grader svækkes aluminiums “yield strenght” betydeligt hvilket kan fører til revner i røret.

    Rustfrit stål blev brugt i det første kamre pga. Dens korrosion bestandighed ikke pga styrken. Ved run temperatur er 70xx serie aluminiums flyde spænding faktisk højere end rustfrit stål. Typisk rustfri stål til lyddæmpere er 304, hvis flydespænding er betydelig lavere end Alu.

    Konklusion, til jagt er Alu ok. Men hvis man kan så undgå Alu dæmpere. Rustfri Stål holder meget bedre da forøgelsen af temperatur ikke påvirker stålets natur som det påvirker Alu. Kvalitets dæmpere i dag er fremstillet i 316L med Inconel 718 og i fuld svejset konstruktion. Intet gevind komplet fejl sikret.

    Svar
  2. OleK

    Der står “Det er forbudt uden tilladelse af justitsministeren….”, så det må det betyde. Det kan vel blot være en påtegning på selve våbentilladelsen til det våben lyddæmperen hører til, og ikke nødvendigvis en separat tilladelse.

    Svar
  3. Julius Pedersen

    Nu skal jeg lige se om jeg har forstået det rigtigt, men skal man så have også have en ekstra tilladelse til at købe og bruge en lyddæmper?

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj