Register
A password will be e-mailed to you.

Vildænderne begynder at parre sig

Noget af det første som foregår i opdrættet i marts, er at vildænderne begynder at parre sig. For at det skal lykkes, skal avlsænderne have tilgang til en sø, da de parre sig i vandet. Forinden dette, har vi sat nogle redeskjul op. Det kan bare være nogle granris, som vi har stukket ned i jorden som et lille skjul. Inde i skjulet har vi lavet en lille fordybning, med lidt tørt græs i bunden. Sørg for at lave indgangen så lille som muligt, da vi ikke ønsker at krager og skader kan se æggene, ellers vil disse bare gøre indhugs i høsten.

De første æg

En uge eller to, inde i marts, kommer de første æg. Der skal samles hver dag, og hvis det er i en regnfuld periode, bliver æggene som regel noget snavset, og man må vaske dem forsigtigt med lunkent vand. Det er ellers ikke af det bedste, da et vasket æg er mere modtagelig for sygdomme, det er som om at man vasker noget af en beskyttelses hinde af. Vi samler æggene om formiddagen i en spand eller kurv og sætter dem i æggebakker, som vi igen sætter lidt på skrå så de hælder 10 – 15 grader. Bakkerne vender vi en halv omgang hver dag. Æggene opbevares i et tempereret rum ved 5 – 10 grader. Man kan højest opbevare rugeæg i 10 dage, inden de skal lægges i rugemaskinen. Det er et helt kapitel for sig selv, at ruge æg ud, et kapitel hvor der findes meget læsestof på diverse biblioteker, og som er meget spændende at sætte sig ind i. Man kan også samle æggene og så finde en som ruger ud for andre. Dem findes der også nogle af rundt omkring. Der går 27-28 dage at ruge et andeæg ud.

Fodringen

De æglæggende ænder, kræver foder med et højere protein indhold, det er en god idé at bruge et foder specielt beregnet til æglæggende ænder. Man kan som regel samle ca. 30- 40 æg fra hver and, på en sæson.

Rovvildt

Det er ikke bare krager og skader, som ynder at stjæle æg, også ilder og mår samt hemelin, elsker at røve æg her i foråret, Så det er en god idé at have fælder stående rundt om sit opdræt. Kassefælder eller gennemgangsfælder er brugbare. Som madding kan bruges lidt fisk eller markral i tomat som er særligt velegnet, her er der som regel en herlig sovs, som kan hældes igennem fælden og lidt ude foran, som dufter herligt i et mårdyrs snude, og som lokker inden for. Husk at fælder skal tilses to gange om dagen, eller også skal de være af den nye slags som kan overvåges via sms. Seneste er vildtkamera overvågning af fælder blevet tilladt, men de skal stadig tilses to gange om dagen via et friskt billede.

Det er herligt når det hele vågner her i foråret. Men det er en travl tid vi går i møde, også i opdrættet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj