Register
A password will be e-mailed to you.

Hvor mange har tænkt over at en stenbunke kan gøre noget godt for biodiversiteten på deres ejendom?

Stenbunkerne er i de fleste tilfælde opstået ganske tilfældigt, når flere års indsamlede sten fra markerne er blevet akkumuleret i enten hjørner af marken eller i hegn og skel. De gamle stendiger er lige så værdifulde som en solbeskinnet stenbunke, selvom de ikke er havnet tilfældigt i landskabet.

Hvorfor stenbunker og stendiger?

I kulturlandskabet som vi kender det, er åbne flader ofte en mangelvare både for vores markvildt, men også for flere varmeelskende smådyr som firben og snoge, som nyder godt af at de varme sten ikke overskygges af høj vegetation. Derudover vil stenbunken, når den med tiden er blevet bevokset med mos, fungere som et godt overvintring sted for insekter.

Stenbunken har størst værdi hvis den ligger i læ, varmt og åbent, men kan miste det meste af sin værdi, hvis den gror til i græsser og høje urter. Derfor kan det være nødvendigt fra tid til anden at rydde vegetationen omkring sin stenbunke, hvis man vil udnytte dens fulde biodiversitetspotentiale. Derudover er den velfungerede stenbunke også pletvis blive bevokset med mos.

Hvis man står i den situation at man ikke har en stenbunke, er det heldigvis forholdsvis enkelt at etablere en. Det eneste det kræver er blot sten, og da de fleste landmænd i forvejen samler sten i markerne, kan man derfor anvende disse sten til en stenbunke til gavn for dyrelivet. For at dyr som markfirben og salamandere finder bunken attraktiv, skal den helst være minimum en meter høj.
En ny stenbunke vil dog ikke være ligeså værdi fuld som eksempelvis et fint gammelt stendige, eller en gammel stenbunke som har ligget i flere år eller årtier.

Husk at stendiger er fredede og ikke må fjernes!

Kilde: “Nyt om markvildt” fra Markvildt.dk

About The Author

Markvildt.dk en portal for viden om markvildt. Danmarks Jægerforbund står bag et projekt, der skal få markvildtet tilbage på marken. Markvildt er det vildt, der har sit primære levested i agerlandet. Særligt er der i disse år fokus på hare og agerhøne. Der er brug for en indsats, og Danmarks Jægerforbund har i samarbejde med en lang række andre grønne organisationer igangsat et projekt, der skal skabe bedre vilkår for markvildtet gennem etablering af et landsdækkende net af markvildtslav. Indsatsten bygger på forvaltningsplanerne for hare og agerhøne, som er udgivet af Naturstyrelsen. Læs mere på markvildt.dk eller læs hvordan du kan være med til at starte et markvildtlav: http://markvildt.dk/media/Markvildtslav_2013.pdf Artikler og billeder fra markvildt.dk, bringes med Deres tilladelse på Jægeres Magasin-

Related Posts

One Response

  1. Iben Buhl

    Stendiger er ikke fredede… De er beskyttede iflg. Museumsloven § 29a. Der er forskel på fredet og beskyttet.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj