Register
A password will be e-mailed to you.

Nye fund af afrikansk svinepest i Polen får ikke Fødevarestyrelsen til at ændre på trusselsvurderingen i Danmark. Fødevarestyrelsen opfordrer fortsat alle, som kommer i områder med afrikansk svinepest til at følge styrelsens råd for at undgå at tage sygdommen med hjem.

Fredag og mandag gav de polske myndigheder besked om fund af den alvorlige husdyrsygdom afrikansk svinepest i to vildsvin i nabokommunerne Slawa og Nowa Sol. Det er 85 kilometer fra Tyskland og ca. 545 kilometer fra den dansk-tyske grænse. Dermed har sygdommen flyttet sig ca. 300 kilometer længere vestpå i Polen og tættere på både Tyskland og Danmark.

Afrikansk svinepest ikke farlig for mennesker, men dødelig for svin og er en alvorlig trussel mod dansk eksport.

De nye fund får ikke Fødevarestyrelsen til at ændre på sin trusselsvurdering:

Det er klart, at vi ser på udviklingen med bekymring. De polske fund betyder, at vi igen minder både jægere, lastbilschauffører og andre, der kommer i områder med afrikansk svinepest, om at følge vores råd og blandt andet undlade at tage kød med hjem til Danmark,” forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

Fra dansk side er en lang række initiativer med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest kommer ind over Danmarks grænser. Det gælder blandt andet vildsvinehegnet langs grænsen til Tyskland, skilte på de danske rastepladser, der minder om, at man ikke må smide madaffald i naturen, og stikprøvekontroller af transportbranchens rengøring af biler, der har været i lande med svinepest.

Gode råd fra Fødevarestyrelsen

Hvis du skal rejse til områder med afrikansk svinepest, så har Fødevarestyrelsen nogle råd til dig, så du undgår at tage svinepesten eller en anden farlig husdyrsygdom med hjem:

Undgå at tage afrikansk svinepest med hjem fra rejsen:

  1. Tag ikke kød- og kødprodukter med hjem fra EU-lande, hvor der er udbrud af svinepest. Det er forbudt at tage kødprodukter med hjem fra lande uden for EU.
  2. Smid mad fra rejsen i skraldespanden.
  3. Fodring af grise med madrester er forbudt

Gode råd til jagtrejsen:

  1. Vask alt udstyr inkl. tøj, skydestok, våben og støvler, inden du tager hjem til Danmark.
  2. Desinficer redskaber og andet, der har været anvendt til jagt, inden det kommer med i danske husdyrsbesætninger eller på jagt i Danmark.
  3. Hunde brugt til jagt må ikke komme i kontakt med danske grise eller vildsvin.
  4. Undlad enhver kontakt til danske husdyr inden for de første 48 timer efter du er kommet til Danmark.
  5. Vær opmærksom på reglerne for at tage kød eller jagttrofæer med hjem fra områder, hvor der er fundet Afrikansk Svinepest.

Læs mere om afrikansk svinepest  hos fødevarestyrelsen under “særligt til jægere”. Her finder du også et kort over områder med afrikansk svinepest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj