Register
A password will be e-mailed to you.

DANMARK: Der findes efterskoler hvor det ikke er et særsyn, at eleverne tager deres hest med på skoleopholdet. På Helgenæs Naturefterskole kan eleverne på hestelinjen også have deres heste med, mens man på skolens jagtlinje kan have hunden med i stedet.

I oktober skal Christian Madum, der er jagtelev på Helgenæs Naturefterskole op til jagtprøven. Han indledte sammen med jagthunden Sif, sit efterskoleophold på Djursland med udsigt til strand, mark og skov lige efter sommerferien.

»Det er ikke nyt for mig at være på jagt. Det har jeg gjort med min far i flere år, først som klapper og efterfølgende med min bedste ven hunden« , bemærker 16-årige Christian Madum fra Vestsjælland.

Han glæder sig meget og ser frem til, at bestå jagtprøven og selv få mulighed for, at nedlægge et stykke vildt med haglgevær.

»I starten bliver det nok ænder og fasaner, men jeg vil naturligvis også gerne have riffeltegn senere, fordi det giver mulighed for endnu flere jagtoplevelser«, siger Christian.

Ifølge lærer og jagttegnsunderviser på Helgenæs Naturefterskole Rasmus Amtkjær, er det en stor gevinst for både jagtholdet og eleverne selv, at de har mulighed for at have den firbenede ven med hjemmefra.

»Vi skal altid have hund med når vi er på jagt, og flere hunde giver flere muligheder. At se hvordan de forskellige racer skal trænes, og hvordan de opfører sig på jagt er også god undervisning, og snakken om hunde er aldrig kedelig. Der er meget ansvar forbundet med at passe og træne en jagthund når man er teenager, men det er tydeligt at de vokser med opgaven, og deres bånd til hunden bliver unægtelig stærkere ved at de kan tage deres hund med på skolen, frem for at lade den blive hjemme, og kun se den i weekenderne.  Det giver også en særlig status blandt de andre elever på skolen (når hunden gør det godt vel at mærke), og jeg ser det som et privilegium at have mange hundefolk til rådighed hver gang vi skal af sted«, siger Rasmus Amtkjær med et smil.

helgenæs naturefterskole 2

Første efterskole med jagthund

Jagtlinjen er mere end bare jagttegn og teoretisk undervisning på skolen. Vi har vores egen jord ved skolen, og en ejendom nær Esby, foruden jagtaftaler med både forældre og gode naboer i området, fortæller Rasmus Amtkjær, der også er naturformidler i Danmarks Jægerforbund og selv aktiv jæger.

16-årige Carl Johan Bengtsson fra Ry blev jæger sidste år, da han var 1. års elev på Helgenæs Naturefterskole. I maj var han sammen med resten af familien på bjørnejagt i Canada. Carl Johan er opvokset i en familie hvor alle har interesse for jagt og naturoplevelser. Selv hans mormor er en flittig og dygtig jæger.

»Helgenæs Naturefterskole er den eneste efterskole i landet, der tilbyder jagthundemuligheden foruden alle de mange gode jagtoplevelser og ikke mindst skolens beliggenhed. Derfor var det et naturligt valg, at jeg allerede startede sidste år i 9. klasse«, fremhæver Carl Johan iført sit grønne jagttøj.

Jagt på efterskole er populært

20 procent af landets efterskoler tilbyder undervisning, så eleverne kan tage jagttegn. Helgenæs Naturefterskole på Djursland er gået et skridt videre og tilbyder, at eleverne kan medbringe egen jagthund. I år har tre af skolens jagtelever benyttet sig af den mulighed. Der er i alt 14 elever på jagtlinjen i dette skoleår, men tallet varierer fra år til år. Helgenæs Naturefterskole har plads til 75 elever fordelt på Adventurerace, Outdoor, Islandske heste, lystfiskeri og jagt. Interesserede kan få mere at vide om naturefterskolen, den sidste søndag i september, hvor alle landets efterskoler holder åbent hus. Derudover tilbyder Helgenæs Naturefterskole som noget nyt, også interesserede unge i 7. – 9. klasse muligheden for en gratis smagsprøve den sidste weekend i oktober informeres det på skolens hjemmeside HNE.DK/CAMP

FOTO REPORTAGE FRA HELGENÆS NATUREFTERSKOLE 
Af: Mikkel Kjerri, freelance fotojournalist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj