Register
A password will be e-mailed to you.

Vi tog fire jægere afsted til Vadstena på jagt efter Canadagæs og Grågæs d. 10. august 2011, så vi kunne være klar til morgentrækket næste morgen, som ligeledes er premiere dagen på gåsejagt i Sverige. Efter en del ventetid (flere timer) ved mødestedet og stor forvirring omkring, hvilke lokkefugle vi kunne låne samt om der var mulighed for at låne fire stk. af de mange blinds der hang i rummet, kørte vi endelig ud til vores indkvateringsted. Vi skulle mødes igen om aftenen og få anvist, hvorhenne vi skulle være næste morgen.

Da vi mødtes ved opsamlingsstedet kunne det ikke lade sig gøre at låne blinds, da disse tilsyneladende var forbeholdt de mange finnere, men vi kunne låne camouflagenet. Vi havde forinden kørt rundt i området og rekognosceret efter gæs, men kun set en flok på et par hundrede stykker på en mark ud af områdets flere tusind hektar. Stemingen var lidt blandet da vi kørte hjem til værelserne for at gøre klar til næste morgen.

11. august 2011 – Premiere morgen på Canadagæs og Grågæs

Vi var blevet anvist en mark som var høstet inden for de sidste par dage. Vi opsatte vores lokkefugle i en V-form med spidsen mod vinden og gemte os under vores medbragte hessian og ventede på gæssene begyndte at trække. Før trækket begyndte, træk der en del traner og et enkelt hold af traner på ca. 15-20 fugle slog på vores lokkere. Men så begyndte gæssene at komme og en flok på ca. 15-20 gæs slår først på vores lokkefugle og vi lader de første sætte sig inden vi skyder, men desværre er vi for ivrige og får ingen gæs.

Flokken letter og sætter sig på nabomarken, som er en mark udelukkende med plejet jord. De efterfølgende flere hundrede gæs slår ikke på vores lokkere men flyver over til deres venner på pløjemarken. Da trækket er ved at være slut kommer der et par enkelte gæs indover os og det lykkes Mads at skyde en grågås. Et noget tamt udbytte af gæs i Gåseriget. 11. august 2011 – Aftentrækket. Vi havde fået anvist samme sted, som hvor vi lå om morgenen selvom det ikke passede hos os. I løbet af dagen var stubbene blevet slået hel ned, så vi håbede det måske kunne tiltrække gæssenen, men vi så en smule gæs i horisonten og det var alt. Ikke lige den premiere dag vi havde forventet.

12. august 2011 – Morgentræk (dag 2)

Vi skulle mødes på samle stedet (ved laden) kl. 04.30 for at få anvist vores nye sted. Vi gjorde klart at vi ville flyttes til en ny placering. Vi blev kørt ud til en delvis nyhøstet mark og fik anvist en placering i et gære/grøft, hvor gæssene dagen forinden havde trukket hen over. Vi iførte os vores camouflagetøj og gjorde os klar, for stedet kunne jo ikke være dårligere end dagen før, så vi opsatte vores lokkefugle et stykke væk og fordelte os i gæret og ventede på at trækket ville begynde.

Vi så gæs i horisonten og da det første hold grågæs på ca. 10 fugle passerede os, var de uden for skudhold. Derefter skete der stort set ingenting i 1,5 time, indtil en flok canadagæs på ca. 8-10 fugle tilfældigt passere os og det lykkes for mig at skyde 2 af dem. Derefter sluttede morgentrækket. Vi brokkede os over vores placeringer og mente ikke det var rimeligt at fire jægere på 3 træk kun skulle kunne nedlægge 3 gæs og det er vel og mærke uden forudgående jagttryk. Vi blev kompenseret ved at få mulighed for at skyde gæs på overfløj ved en af ejernes gård, som ligger helt ned til Vätteren. Her kom der en 3-4 flokke med gæs, hvor kun Franz og Ole fik skudt. Det lykkes Franz at skyde en canadagås.

Søg mere information om jagthunde og gåsejagt: Jagthunde forum

12. august 2011- Aftentræk (dag 2)

Det var virkelig godt vejr og temperaturen var omkring 20 grader og ingen vind, så ikke det beste gåsevejr. Vi havde denne gang fået anvist en slået kornmark og vi havde et stort omårde for os selv, så vi delte os i to hold. Vi så ganske få gæs i horisonten men ikke eneste gås i nærheden af os.

13. august 2011 – Morgentræk (dag 3)

Vi mødtes ved laden kl 05.00, hvilket vi syntes var lidt sent og kørte derfter i stor hast til vores nye sted. Det var en høstet mark, hvor en enkel stribe korn ikke var slået og her kunne vi skjule os under vores medbragte hessian. Vi opsatte lokkefuglene og nåede akurat i skjul da den første flok gæs begyndte at trække i mod os, men den var for langt ude og reagerede ikke på gåsekaldet. kort efter kom en tilsvarende flok som ligekedes fløj lavt forbu vores lokkere, men ude på ca. 100 meter. Vi valgte derfter at flytte os op til det sted, hvor begge flokke havde passeret men lod lokkerne stå. Der gik også kun 10 minutter inden den næste flok canadagæs på ca. 20 gæs kommer imod os. Kun Ole og Franz er på skudhold og begge skyder til samme gås som også rammes. Vi kan tillægge 1 canadagås mere på paraden. Vi har på nuværende tidspunkt skudt 5 gæs.

13. august 2011 – Aftentræk (dag 3)

Vi var ikke tilfredse med forløbet. Specielt fordi det hele virkede uorganiseret og meget tilfældigt og vi havde ikke indtryk af de kørte rundt i området og observerede, hvor gæssene var, men blot placerede jægerne som de nu syntes. Derfor burgte vi eftermiddagen på at lede efter gæs og det lykkes os at finde en stor flok med flere tusind gæs og traner.

Vi kontaktede selskabet for at høre om vi kunne komme på jagt i nærheden af dette område. Vi mødtes med en af ejerne og det lykkes at få mulighed for at sidde i et gære/grøft på en nærliggende mark i forhold til, hvor vi havde set gæssenen. Vi opsatte lokkefugle og bygge to skjul i grøften af camouflagenet i nærheden af hinanden og der gik heller ikke lang tid, før de første gæs slog på vores lokkere eller gæssene i horisonten kunne kaldes ind via gåsekaldet.

Gæssene kom i mindre grupper på alt fra 5 til 20 gæs med ca. 10 – 15 minutters mellemrum og selv efter vi ikke kunne se mere, træk de. Vi havde et kanon gåsetræk og fik i alt skudt 18 gæs fordelt på følgende måde: Mads 2 grågås Franz 6 grågæs Nikolaj 3 grågæs Ole 7 grågæs Dette var vores sidste træk og vi skulle hjem dagen efter, men vi spurgte om vi måtte køre ud samme sted næste morgen, hvilket vi fik lov til. Så vi gik i seng med fornyet optimisme og så frem til et forhåbentlig lige så godt morgentræk.

14. august 2011 (dag 4)

Morgentrækket begyndte tidligt og de første gæs kom ca. 05.30 og trækket var fuldstændig som dagen forinden. Mindre flokke på 5-20 gæs som enten slog på lokkerne eller kunne kaldes ind med gåsekaldet, som træk med passende mellemrum. Da trækket var overstået havde vi skudt 18 gæs igen, som fordelte sig på følgende måde. Mads 6 grågås Franz 3 grågæs og 1 canadagås Nikolaj 4 grågæs Ole 3 grågæs og 1 canadagås.

Vi endte med at skude 39 gæs i alt, hvilket vi var godt tilfredse med. Der er ingen tvivl om de sidste to træk reddede vores jagttur og oplevelse med gåseriget. Vi planlægger at komme tilbage til premieren igen til næste år.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

2 Responses

 1. Nikolaj Brandt

  Hej Brodersen,

  Det var en rigtig god tur og de sidste to træk, hjalp da bestemt på helhedsoplevelsen. Men man skal også huske at der er tale om jagt på frie fugle.

  Vi købte turen direkte hos udbyderen og betalte 1.200 SEK/jagtdag, som bestod af et morgen- og aftentræk samt logi. Derudover kom der transport, mad, drikkelse, etc. og alt i alt løb hele turen op i ca. 5.5000 DKR per mand.

  Mvh.

  Nikolaj

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj