Register
A password will be e-mailed to you.

Udsætning af bævere

I 1999 blev der udsat 18 bævere i Flynder Å-system i Klosterheden Plantage, som er beliggende mellem Lemvig og Holstebro. Der var tre overvejende grunde til genudsætningen:

 • Bæverens levevis tilfører dynamik til naturen.
 • Bæveren er en af vores oprindelig hjemmehørende arter.
 • Bæveren forventes at tiltrække opmærksomhed fra mange mennesker, som vil være interesseret i at besøge områderne, hvor den lever.

 

Bæverens udvikling i Jylland de sidste 13 år.

Bæverens udvikling i Jylland de sidste 13 år.

 

Bæveren påvirker naturen

Bæverens dæmninger bygges af grene og kviste i vandløb, som medfører at vandet opstemmes, hvormed området omkring bæverboet oversvømmes. Disse nye vådområder vil virke dynamisk i naturen da bæverfamilien forlader dæmningen til fordel for en ny efter et par år og med med tiden vil dæmningen nedbryde sig selv. Det tidligere oversvømmede område vil nu være åbne engområder, som på ny kan udvikle sig til nye og anderledes naturområder med planter, buske osv. til gavn for det øvrige dyre- og planteliv.

Undersøgelser fra udsætningen i Klosterheden Plantage viser, at 95 % af alle træfældninger og gnav på træer sker mindre end 5 meter fra vandet.

Bæveren bredt sig mod øst

Bæveren har bredt sig mod øst og der er fundet spor efter bæver ved Vedsø syd for Viborg. At der er tegn efter bæver i dette område er bemærkelsesværdigt, da området ikke er forbundet med Klosterheden Plantage via åer og vandløb, som de øvrige vandringer syd for plantagen er. Derfor menes det, at bæveren er kommet via Limfjorden til Viborg området.

Det er noget af en eventyrlyst bæveren eller bæverne har vist. Det vil være meget overraskende, hvis den er gået over land. Derfor må den have taget en meget stor tur over Limfjorden og Hjarbæk Fjord for at komme til Vedsø”, siger vildtkonsulent i Naturstyrelsen, Sandor Hestbæk Markus, der har undersøgt sporene efter bæveren.

Kortet herunder viser bæverens udbredelse i Jylland.

Bævere i Jylland

De grønne markeringer viser, hvor der er observeret bævere i Jylland.

Bæverspor

Flere træer var fældet med bæverens karakteristiske ringfældning, der efterlader stubben spids som en blyant, så der er ingen tvivl – bæveren er nu kommet til Viborg-egnen.

De karakteristiske blyantspidse stubbe kan dog ikke ses af den bredde offentlighed, da de hovedsageligt er observeret på søbredden hos få private lodsejere med begrænset adgang til området.

Spor efter bæver

Karakteristik afgnavning efter bæver. Foto Jennifer Aitkens.

Bævere på Sjælland

I oktober 2009 samt november og december 2010 blev der udsat i alt 23 bævere i Arresø og søens opland. Formålet med udsætningen er den samme som ved Klosterheden Plantage, nemlig at genindfører end tidligere hjemmehørende art. Bestanden skønnes ultimo 2011 at være på mindst 22 bævere.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

4 Responses

 1. Cawani

  Jeg tror ikke vi skal være så bekymrede.. 🙂 Vi kan ikke redde verden på en gang alligevel..

  Desuden er ulven jo på vej tilbage lyder det jo til 😉

   

  Svar
  • pahawi

   Helt enig med Jensen, bortset fra jeg sagtens kan undvære odderen, da den skader meget mere natur, end den gavner. De statsansatte vi har sat til at varetage naturen herhjemme, er efterhånden blevet til en "natur-mafia", der kører rundt med politikerne, som ikke tør sige fra, når "mafiaen" forlanger nye tiltag i naturens navn. Problemet for "mafiaen" er jo at, hvis de ikke hele tiden finder på mere der skal forvaltes, skal stillinger nedlægges, og da det ikke er god omtale for taburet-klæbende politikere at gå imod naturrelaterede projekter, har "mafiaen" jo frit spil, i øvrigt godt bakket op af ligesindede i EU.

   Og ja, der skal tages store hensyn til naturen, men vi andre skal altså også være her……..

   Svar
 2. J.A.Jensen

  Da man begyndte at sætte bævere ud, var min første tanke at "krudtet" havde været bedre brugt på at starte fra den anden ende… Feks. urfuglen som jo "kun lige" var udryddet i danmark kunne man jo have gjort noget for at få tilbage og holde på… men det havde der nok ikke været lige så meget "disney-historie" over… Kort efter at bæverne var sat ud, mener jeg at mindes, at vildsvin der gik over grænsen fra tyskland… skulle skydes væk, da de kunne smitte danske grise…. de bønder der fiik ødelagt dele af deres marker, af bæverne blev der ikke set så meget på…

  Jeg elsker den danske natur, og er da vild med at det nu er muligt at se bævere… men jeg syntes bare at "romantikken" i at man nu kan se en bæver… har fjernet focus fra andre arter… Når vi er ved vandet, kan man jo tænke på odder og laks feks.

  Predatorer, som kunne tage en bæver, findes så vidt jeg ved ikke i danmark mere,,, (men man kunne jo udsætte ulve og bjørne) og det vil dermed blive jægere der skal regulere bestanden, muligvis med endnu et skævt syn til jægere som følge, af hr og fru danmark…

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj