Registrer
Et kodeord vil blive e-mailet til dig.

Skovsneppens historie

Scolopax rusticola er det latinske navn for skovsneppe. Skovsneppen eller blot sneppen, som fuglen oftest omtales i jagtsprog, er naturlig udbredt i Danmark og hele Europa samt mod øst gennem Rusland og frem til Stillehavet inklusiv Japan.

I begyndelsen af 1800 tallet blev det forbudt for køer at græsse i skove og skovområder, hvilket medførte at bundvegetationen igen kunne vokse frem og danne naturligt skjul for vildtet, herunder gode vilkår for skovsneppen.

I 1972 blev det forbudt at udøve sneppejagt om foråret, som indtil da havde været tilladt i perioden 1. marts til 7. april.

Det skønnes at der er omkring 2-3.000 ynglepar i Danmark. Til sammenligning med vores nordiske naboer, skønnes ynglebestanding i Sverige at være omkring 250.000 ynglepar og i Norge omkring 40.000 ynglepar.

Skovsneppens kendetegn

Skovsneppen er nogenlunde på størrelse med en due.
Skovsneppen har 3-4 bredde sorte tværbånd i nakke og isse. Ryggen er rustbrun og vatret med forskellige brunlige, grålige og sorte nuancer, som skaber god camuoflage i skovbunden. Brystet er gråhvid til gulbrun med mørke nuancer. Yderst på vingerne sidder penselfjeren, som også betragtes som trofæet fra sneppen. Penselfjerne kan fx sættes i jagthatten.
Penselfjer snepper Trofæ sneppejagt

Fakta om skovsneppen:

  • Næbbet er ca. 7-8 cm langt
  • Længde på hele skovsneppen er totalt omkring 32-35 cm
  • Vindefanget er ca. 55-60 cm Vægten er omkring 300-400 gram
  • Skovsneppens biotop og levevis

Skovsneppen yngler i Danmark men mange passerer landet som trækfugle om foråret og efteråret. År med særlig mange snepper kaldes for “sneppefald”.

Hannen finder sin mage ved at udføre en parringsflugt i skumringen og daggryet over skoven. Her udstødes to forskellige lydtrin, et “orr-orr” som kan minde om lyden fra frøer der kvækker samt en pisten, som kan lyde lidt som en knirkende dør. Sneppen yngler i ældre skov, som helst skal være sumpet eller med fugtige områder.

Skovsneppen er polygam og yngler første gang i 1-2 års alderen. Hunnen lægger 4 æg fra slutningen af marts, som skjules i tørre og visne blade i skovbundens vegetationen. Der udklækkes oftest to kuld om året, som hunnen klarer alene. Æggene klækkes efter ca. 22 dage og skovsneppes unger er flyvefærdige 2-3 uger senere.

Føden består typisk af larver, regnorme og andre insekter, som findes på skovbunden og i jorden. Her søges føden bl.a. ved at stikke næbbet ned i jorden og føle sig frem.

Jagt på snepper

Jagt på snepper foregår enten som jagt med stående jagthunde, hvor jægeren og jagthunden går langtsom gennem jagtområdet og i de rigtige situationer tager jagthunden stand for fuglene. På jægerens opfordring rejser jagthunden sneppen og der kan afgives skud til fuglen. Snepper er ikke nemme at ramme da de er hurtige og flugten foregår ofte i sik-sak.

Der nedlægges endvidere en del snepper på efterårets drivjagter. Se også: Doublé på skovsnepper

Læs også: Skovsneppens placering på vildtparaden

Jagttid på snepper

Jagttiden på snepper er i perioden 1. oktober  –  31. januar. Jagtudbytte Skovsneppens jagtudbytte har været nogenlunde stabil de sidste mange år dog er set en stigning gennem de sidste på mellem 5 – 6 år, dog med en halvvering af udbyttet i 2010.

vildtudbytte skovsnepper 1941-2010

Opskrifter på snepper

Der findes mange gode vildtopskrifter på, hvordan snepper kan tilberedes og med forskellige slags tilbehør. Sneppen betragtes som en meget fin spisefugl. Herunder kan du se et lille udsnit af forskellige sneppe opskrifter.

  • Sneppe med sneppebrød
  • Sneppe med skovsvampe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.