Register
A password will be e-mailed to you.

vildtparadevildtparade

Efter en veloverstået jagt, gøres vildtet klar til vildtparaden.

Når vildtparaden er lagt blæses der med jagthorn over det nedlagte vildt imens jægerne tager hatten af og på denne måde viser vildtet den sidste ære. Jagtlederen redegør for jagtens udbytte og vildtparaden afsluttes med der blæses ”jagt forbi” på jagthorn. Vildtparader er ikke forbeholdt store selskaber, jagtkonsortier og store jagter, men bør derimod være en del af afslutningen på en hver jagt, også selvom der kun er få deltagere og beskedent udbytte. Dermed viser alle jægere respekt for det nedlagte vildt.Der er regler for, hvordan vildtet skal placeres i forhold til hinanden. (Disse regler kan variere afhængig af område og jagtselskab).

Vildtparaden

 • Vildtet placeres liggende på højre side
 • Der oplægges fra venstre mod højre
 • Vildtet rangordnes (Det ”fineste” øverst)
 • Læg hanner før hunner
 • Hvert 10. Stykke vildt rykkes lidt op i forhold til de andre i samme række. Dette for at gøre optælling nemmere.
 • Det er i strid med god jagtetik at ”smide” eller ”kaste” med vildtet
 • At gå eller vade over lagt vildt er mangel på respekt for vildtet

Rangfølge

 1. Snepper (Er der skudt sneppedoublé skal de placeres aller forrest)
 2. Kronvildt (Hjort før hind)
 3. Råvildt (Buk før rå)
 4. Ræv
 5. Hare
 6. Agerhøns
 7. Fasaner
 8. Ænder
 9. Duer
 10. Andet vildt

Det kan være vanskeligt at placere en and på siden uden den vipper, hvorfor ænder oftes placeres på bugen eller ryggen
Brug den nødvendige tid på at lægge vildtet pænt. En pæn anrettet vildtparade er en god jagttradition og samtidig viser det jægernes indstilling til det nedlagte vildt.

Nedlagt vildt under jagten

Respekten for det nedlagte vildt begynder allerede når det er skudt.  Afhængig af jagtform og antal jægere, så er det meget normalt at der på klapjagt og drivjagt følger en vildtvogn med rundt mellem jagtens såter.
Vildtet hænges eller lægges pænt på vognen og er der meget fuglevildt ophænges det normalt to og to vha. en snor eller lignende. (Disse fjernes dog inden vildtet lægges på vildtparaden).

Opstilling til vildtparaden

Jagtlederen står normalt foran vildtparaden og kan dermed næmmere tale til alle jagtens deltagere. Jægerne står langs den ene side og klappere, drivere og hundeførere langs den anden.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

2 Responses

  • Ove Gregfersen

   Det kommer an på, hvor man ser paraden fra. Normalt står jagtlederen ved “hovedenden” af paraden og taler til skytterne/driverne, som står ved “fodenden” og så ser skytterne/driverne vildtet lagt fra venstre mod højre.

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj