Register
A password will be e-mailed to you.

Debatten om fremtidens forvaltning af vores fælles kronvildt handler blandt jægere oftest om, hvordan og hvem der skal fastsætte jagttiden, på hvor stort et areal der må jages, hvor store hjorte må nedlægges og skal man tvinges ind i et hjortelag for at deltage i regulering? Det er vigtige emner for jægeren, men glemmer vi nogen gange at se kronvildtdebatten fra en anden vinkel?

Her kommer et indlæg fra Jonas Kjær Jensen fra Jysk Landbrugsrådgivning, vildt- og naturrådgiver, tlf. 76 60 21 68.

Rigtig mange landmænd nyder at se det største fritlevende pattedyr, vi har i Danmark. Synet af 50 eller måske 100 krondyr er fantastisk, men for andre er krondyrene lig med betydeligt tab i indtægt på grund af markskader.

Samtidig spiller jagtinteresser en stor rolle, så det er noget af en gordisk knude, som vildtforvaltningsrådet nu skal løse, når den senere i år skal forsøge at fastlægge en forvaltningsplan for hjortevildt i Danmark.

Hvorfor løser jagt ikke problemet?

Man hører tit det synspunkt, at en landmand, der er plaget af markskader fra krondyr, bare kan skyde de dyr, der udgør problemet. Det er bare ikke så nemt, som det lyder. Dyrene går gerne flere kilometer for at komme hen, hvor maden smager godt, og det betyder, at de opholder sig helt andre steder i de timer, hvor de er jagtbare – ofte inde i en skov i området.

Blandt jægere er det samtidig en udbredt opfattelse, at ”bare fordi man har 15 krondyr på sin jagt, så behøver man maks. at skyde 1-2 om året”. Da der samtidig er langt mere prestige i at skyde en stor hjort, så går ”produktionsdyrene” – hind og kalve – ofte fri. Selvom det rent afskydningsmæssigt var det rigtige at skyde 2-3 hinder og 3-4 kalve. En hindkalv kan i teorien på 8 år blive til 23 stk. kronvildt!

Jagtinteresserne

Skovejerne og lejerne af jagter har sjældent klare målsætninger for kronvildtet på deres areal. Uanset om man ønsker at gennemføre trykjagter og helst se en masse kronvildt – eller om man bare gerne vil skyde 1-2 hjorte om året – så kan det opnås, uden at der er en kæmpestor bestand.

Men får krondyrene bare lov at passe sig selv, og der måske oveni købet serveres vinterfoder for dem i skoven, så vil de stortrives og anrette store skader på skoven og afgrøderne i området.

Afværgemidler og skadesanalyse

Jysk Landbrugsrådgivning rådgiver om afværgemidler, lige fra gammeldags fugleskræmsler til gaskanoner, bevægelsessensor og højttalere. Hvad der virker på én lokalitet, virker ikke nødvendigvis på den næste!

I nogle år har Jysk Landbrugsrådgivning desuden på foranledning af Jysk Landbrug og Sydvestjysk Landboforening registreret markskader fra kronvildt. Det resulterer hvert år i en analyse, som indgår i den nationale hjortevildtgruppes arbejde.

Vi modtager gerne henvendelser om markskader i hele det sydjyske område.

Bedre regulering

Den værst ramte landmand i Jysk Landbrugsrådgivnings område havde i den seneste opgørelse et udbyttetab og ekstra omkostninger på tæt ved 300.000 kr. forårsaget af krondyr. Ud af vedkommendes 470 ha var over halvdelen ramt af skader.

I alt er der 226 landmænd, der har registreret tab, heraf har de 28 virkelig store skader, som i gennemsnit beløber sig til 58.000 kr. pr. bedrift.

Møde 23. februar 2016

Jysk Landbrug og Sydvestjysk Landboforening har arrangeret møde den 23. februar kl. 19.00 i Billund.  Mødet er forbeholdt landmænd med markskader af hensyn til der kan føres en fokuseret debat. Det kan være svært for jægere og andre natur interesserede personer, at forstå hvordan det er at miste for 50, 100 eller 300 tusind kr. på bekostning af en massiv kronvildt bestand.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

4 Responses

  1. Stig Jensen

    Det sidste oplæg fra Danmarks Jægerforbund er ok. Ens jagttider i hele landet. Med start af hind og kalv fra 1-9
    Men hjortejagten burde udsættes til 16-10 så nogle flere af de større hjorte kan deltage i brunsten før afskydning.
    Jeg er modstander af skumringsjagt da jeg tror det kun virker i et kort tidsrum, så har de gamle hinder vænnet sig til det og kommer bare senere ud og går før ind.
    Jeg jager til daglig på Djursland og tror bestandene er en del større end der bliver oplyst.
    K &B derude i den nye sæson

    Svar
  2. Halvor Skov

    Man bør frede Hjorte i september det uetisk at skyde og smide kødet væk for
    di er i brunst,tænk hvor lang tid af deres liv di kan føle sig fredet,og det er alle di små hjorte der bliver skudt for det er dem der bliver jaget ud af di store.Og så fred hinder i januar?

    Svar
  3. Asker Landsperg

    Ja det skal jo nok gå godt når danmarks Jægerforbund deltager og sammen med skov og naturforstyrlsen som absolut ikke kender noget til naturen borset fra deres bøger. Det må snart være på tide at de danske jæger tager bladet fra munden og med jæger mener jeg IKKE alle de selvglade og alt videne som sider i forbundet. Jeg vil ikke kalde dem for jæger de sider kun for usselt mamon. Hvorfor tror de to nævnte foreninger at der overhoved er kronvildt på Sjælland? svaret er ganske simpelt at det var fordi vi alm jæger ønsket det og var ansvarlig nok til at forvalte det.
    Nu er debatten at vi skyder hjortene for tidlig… og hvad så? er det kun trofæ jagt det går ud på? Lad nu jægerne selv bestemme og lige så jord ejerne og ikke alle de taburet hængene menesker i de to foreninger

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj