Register
A password will be e-mailed to you.

Regulering af råger og rågeunger

Regulering af råger indebærer i langt de fleste tilfælde regulering af rågeunger, dog gælder der forskellige regler både i forhold til reguleringsperiode, metode og brug af våben – og især i forbindelse med rågeunger findes der nogle gode råd, som er værd at følge.

Husk at kun ejere eller forpagtere kan søge om tilladelse til regulering og ikke jagtlejere. Tilladelse til regulering udstedes til ejer eller forpagter, som efterfølgende kan bemyndige andre, herunder jagtlejer, til at foretage selve reguleringen.

Vær opmærksom på, at jægeren skal være fyldt 18 år ved regulering af vildt.

Hvornår må råger og rågeunger reguleres

Der er ikke jagttid på råger, men tidligere måtte man ifølge bekendtgørelsen om vildtskader regulere råger i perioden 1. juli-31. august, hvis vildtafværgemidler viste sig at være utilstrækkelig, og hvis rågerne optrådte i større flokke på uhøstede marker. Rågeunger måtte reguleres i perioden 1. maj-15. juni.

Nu fastslår en nyere vildtskadebekendtgørelse, at der skal søges om tilladelse til at regulere rågeunger i perioden 1. maj – 15. juni, og til regulering inden fuglene bygger reder og lægger æg. Naturstyrelsen giver kun tilladelse, hvis det vurderes, at rågerne medfører så store gener, at de skal reguleres, og Naturstyrelsen ikke ser andre alternativer – som fx bortskræmning.

Ansøgning om regulering af skadevoldende vildt, herunder regulering af råger og rågeunger, skal foregå digitalt. Der er mulighed for at underskrive ansøgningen med NemID, Digital Signatur eller printe den ud og indsende den med almindelig post.

Regulering af råger

Afværgemidler skal være på plads og i funktion, når reguleringen foretages, og der må ikke anvendes kunstig skjul eller lokkefugle. Denne form for regulering foretages oftest med glatløbet haglgevær, hvorfor egnet apporterende jagthund skal medbringes.

råge jagt regulering

Regulering af rågeunger

For at mindske markskader er det vigtigt, at forhindre en rågekoloni i at vokse. Det kræver at der i gennemsnit nedlægges ca. 3 rågeunger pr. rede. Det er nødvendigt at skyde hver dag, da for mange unger ellers når at flyve fra reden. Når de store unger først i maj begynder at søge fra reden for at foretage de første flyveøvelser, skal ungerne beskydes.

Jo bedre og mere stille vejret er, jo lettere vil det være at skyde – det bedste tidspunkt er sidst på eftermiddagen.
Det er vigtigt at vente med at skyde til ungerne sidder på grenene, for sidder de på redekanten, er der risiko for at rågeungerne falder tilbage i reden efter de er skudt.

Ved reguleringensperiodens begyndelse findes rederne oftest i store bøgetræer, der lige er sprunget ud, og det kan derfor være svært at se rederne.
Ved at anvende en lang skydestok er det nemmere at holde geværet roligt og samtidig hjælper det mod ømhed i nakken.

Tilladte våben

Det er tilladt at bruge halvautomatiske salonrifler, der kan indeholde mere end to patroner, og beskydningen foretages også bedst med en salonriffel eller et luftgevær med påmonteret sigtekikkert. Sikkerhedsafstanden er 2.000 meter for en salonriffel, så hver opmærksom på at skuddene afgives så nær lodret som muligt og aldrig i lave vinkler. Magnum kaliber har en sikkerhedsafstand på 3.000 meter.

Krav til våben er minimum kaliber .22 med mundingshastighed på mindst 150 m/s. Brug af haglbøsse vil ikke være hensigtsmæssigt, da støjen kan skræmme ungerne væk og ammunitionen vil også være for dyr.

I bynære områder anbefales det af sikkerheds- og støjhensyn at bruge kraftige luftgeværer (der opfylder kravene) – man skal dog undersøge, om der i den lokale politivedtægt er begrænsninger for skydning i og omkring den pågældende bebyggelse, men dette kan den lokale politistation hjælpe med.

Rågeunger – en delikatesse

Det er forbudt at sælge rågeunger, så det er den enkelte jægers ansvar, at rågerne anvendes. De kan med stor fordel bruges som mad til mennesker, og det er da også en rigtig god idé, da rågeunger af mange anses som en stor delikatesse. Rågeungerne kan tilberedes med svampesovs (fx med tragtkantareller), kogt med forskellige grøntsager og svampe, og de kan også laves på grill. De tilberedes ofte hele i flået tilstand og der findes mange gode jagtopskrifter på rågeunger.

Jagtfilm om regulering af rågeunger kan ses øverst på siden

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

5 Responses

  1. Stig Rune

    Under afsnittet:
    Tilladte våben er der en lovmæssig ukorrekt oplysning,
    “Krav til våben er minimum kaliber .22 med mundingshastighed på mindst 150 m/s. ”
    Lovkrav til kragefugle er en mundingshastighed Vo minimum 200 m/s
    De 200 m/s er vildtgruppe 5 som er duer, kragefugle, vadefugle og stær.

    Tallet 150 er under vildtgruppe 4 (større dyr), men IKKE m/s ved Vo, men minimum ANSLAGSENERGI Eo 150 Joule. Husmår, ilder, mink, vildkanin, bisamrotte, hønsefugle, blishøne, ænder og måger, samt vildtgruppe 5

    Kilde: Jagtlovens §3.

    1) Til kronvildt, dåvildt, sikavildt, muflon, vildsvin og spættet sæl samt de vildtarter, der er nævnt i nr. 2-5, enten kuglevægt mindst 9 g (139 gr) og anslagsenergi E100 mindst 2700 J, eller kuglevægt mindst 10 g (154 gr) og anslagsenergi E100 mindst 2000 J.

    2) Til råvildt samt de vildtarter, der er nævnt i nr. 3-5, kuglevægt mindst 3,2 g (50 gr) og anslagsenergi E100 mindst 800 J.

    3) Til ræv, mårhund, vaskebjørn, hare, sumpbæver, gæs og skarv samt de vildtarter, der er nævnt i nr. 4-5, anslagsenergi E100 mindst 175 J.

    4) Til husmår, ilder, mink, vildkanin, bisamrotte, hønsefugle, blishøne, ænder og måger samt de vildtarter, der er nævnt i nr. 5, anslagsenergi E0 mindst 150 J.

    5) Til duer, kragefugle, vadefugle og stær mundingshastighed V0 mindst 200 m/sek.

    med venlig hilsen

    Stig Rune

    Svar
  2. Bitten Mølschau

    Hej Jægernes magasin!
    Som alm borger, der møder to mennesker der står og skyder op i træerne idag den 11. Juni, må jeg så spørge om de har en tilladelse til at skyde råger, og se den?
    Venlig hilsen
    Bitten

    Svar
  3. Søren Ulrich Thomsen

    Undslyld mine stavefejl:
    For sidste gang .
    PÅ den sidste linje, skule der stå: det første år, med mange % !
    og når de overlever det første år, kan råger blive omkring 20 år.

    Svar
  4. Søren Ulrich Thomsen

    PÅ den sidste linje, skule der stå: det første år, med meget stor!

    Svar
  5. Søren Ulrich Thomsen

    ER det for at formenske bestanden eller er det bare for jagtens skyld?
    Man formensker ikke en bestand ved at skyde unger, som har en stor dødlighed i forvejen, 50- 68% af råge ungerne dø det første leveår.
    Burde man ikke skyde de voksne råger for at forminke en råge bestand?
    Som jagten er i dag forbeder man muligheden for at de resterende råge unger overlever det første med temlig meget!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj