Register
A password will be e-mailed to you.

Vildsvinet har været i den danske natur siden det indvandrede 8000-9000f.Kr. og var en vigtig del af jagtudbyttet op igennem stenalderen. Arten var en del af den danske natur frem til 1801, hvor det sidste danske vildsvin blev nedlagt ved Silkeborg.

Siden sin udryddelse i Danmark har der i perioder været vildsvin i Sønder- og Vestjylland, der er migreret op fra det nordlige Tyskland. Nu har vildsvinet igen fundet vej ind i den danske natur, og figurerer på vildtudbytteindberetningerne fra de danske jægere. Biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening er meget tilfreds med denne udvikling;

  • ”Vildsvin giver en meget varieret natur og er især gode for skovområder. De finder deres mad ved at endevende jorden med trynen, og det gør, at plantefrøene bliver rodet rundt i skovbunden. Svenske undersøgelser viser, at den botaniske rigdom i skovbunden er større, hvor der er vildsvin, end hvor der ikke er.”

Den nuværende diskussion går på at emigration af vildsvin vil højne risikoen for udbredelse af svinepest (CSF) til tamgrise på diverse danske landbrug, hvilket har medført afskydningspligt på vildsvin i Danmark. Det danske landbrug frygter at hvis en epidemi skulle bryde ud, ville de økonomiske følger i forhold til dansk svineeksport være enorme. Ydermere kan vildsvin forvolde fysisk skade på afgrøder, indhegninger osv.

I en uafhængig rapport udarbejdet i samarbejde med Fødevareministeriet og en række interesseorganisationer vurderes de mulige følger og konsekvenser af en fast dansk vildsvinebestand. Rapporten, kaldet WILDRISK, vurderede alle aspekter af de mulige konsekvenser og kom bl.a. frem til følgende:

  • Der er som udgangspunkt en lav sandsynlighed for introduktion af svinepest til Danmark. Dette er et resultat af de eksisterende handelsmønstre og risikobegrænsende tiltag. Dette har sikret, at svinepest ikke har været i landet siden 1933.
  • Sandsynligheden for introduktion af svinepest vil stige lidt, hvis fritlevende vildsvin genindføres. En fritlevende vildsvinebestand i Danmark kan blive smittet gennem kontakt til smittede vildsvin, der er migreret fra Tyskland. Så længe der ikke er svinepest nord for Kieler- kanalen vurderer vi, at denne smittevej er forbundet med en ubetydelig sandsynlighed. Derudover er vildsvinehabitatet i Sønderjylland af begrænset størrelse, og dette mindsker den forventede migration til den sydøstlige del af Sønderjylland.”

Risikoen er altså meget lav, men hvis uheldet skulle være ude ville følgerne være kolossale.

En vildsvinebestand i Danmark vil selvfølgelig betyde skade på nogle afgrøder, i de områder, hvor bestanden er tæt. For at kompensere landbruget for dette, er der forskellige muligheder. En af de muligheder der er blevet foreslået, er at sætte en fond op, som kan kompensere de hårdest ramte landbrug og dermed dele skadesomkostningerne ud.

En svensk undersøgelse peger dog på,  at alene kødværdien på de svin, der nedlægges er højere end skadesomkostningerne. Hvis man dertil lægger de indtægter, der kommer fra udlejning af jagten, burde det være muligt at kompensere for skaderne ved at reintroducere vildsvinet i den danske natur.

Skal vildsvinet have lov til igen at bosætte sig i den danske natur, eller er den nuværende lovgivning om nedskydning af alle svin vejen frem? Kom meget gerne med jeres mening om problematikken og den igangværende debat.

5 Responses

  1. Ronny Kristensen

    Ja det vil jeg mene, og nu da vi har ulv er der vel en mulighed for god en balance

    Svar
  2. Morten Nielsen

    Jeg vil da håbe vi kan få vildsvinet tilbage til den danske natur. Hvis forvaltningen af vildsvinet på et meget tidligt tidspunkt inddrager de forskellige interesse organisationer, må der kunne findes en fornuftig løsning, som alle kan være tilfredse med.

    Svar
  3. Nielsen-Vendsyssel

    JA selvfølgelig skal Vildsvinene have lov at vøre i Danmark.Hvis Ulven må være her må de også

    Lad os dog håbe på at Aukens datter som har overtaget faderens plads er klogere end ham.Det var rent svineri Auken og Kristian Raunkjær lavede da Auken var miljøminister.Jeg blev så eddike sur på Raunkjær at jeg gik fra en bestyrelse i Jagtforeningen og meldte mig ud og har ikke meldt mig ind igen.

    Synes formanden for Danmarks Jægerforbund burde tale deres sag,men det gjorde han åbenbart ikke

    Så hvis Ulven får lov at være her så skal Vildsvinet også.Det er da i det mindste ikke et rovdyr

    Svar
  4. simon.kristensen.165

    Hejsa! 
     

    hmm efter at have læst artikel, og hvis det passer, så er det jo ikke den store sandsynlighed for smittefare på tamgrise.

    efterfølgende vil jeg dog sige, at hvis ulven skal have lov at være her i den danske natur, som har været et dyr vi har skudt væk. pga. skramme historier osv. så burde vi også give svinet lov! også får at kunne få noget støre vildt til ulven. 

    og vil gætte på langt de fleste danske jægere vil med glæde smide lidt mere jagtleje i bøssen, hvis der var vildsvin da deres jagtrevir.

     

    til sidst vil jeg mene, at artiklen ikke har helt ret, da der er frit levende vildsvin i Danmark og har været det længe. det er måske snakken om det er undslupne svin fra vildmosen. men i det område omkring er der vildtlevede svin, i den danske biotop. 🙂 

     

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj