Register
A password will be e-mailed to you.

Dan Jørgensen

Folketinget godkendte i går en revision af Mark- og vejfredsloven og hundeloven. Det betyder af den meget medieomtalte §14 stk. 2. som bl.a. siger:” Nedskydning eller anden direkte på drab af dyret sigtende fremgangsmåde må dog kun anvendes, når dyrets besidder i forvejen indenfor det sidste år er advaret…” nu ændres, og lovgivning vedrørende hunde samles i hundeloven.

Det er nu politiets opgave

Fremover bliver det en opgave for politiet at fjerne strejfende hunde. Til gengæld kan hundeejeren risikere en bøde på op til 2.000 kroner, hvis ejerens hund gentagende gange støver rundt på andres jord.

Hunden Balder ændrede lovgivningen

I foråret 2012 skød og dræbte en jæger labradoren Balder. Ejeren var gentagende gange blevet advaret – både mundtligt og skriftligt – også inden for det seneste år, idet deres hund havde generet hans dyr, som består af hjorte, kaniner og hunde. Jægeren havde handlet efter gældende regler.

Læs hele historien: Labrador skudt på genboens grund

Den gang var flere politikere fremme i medierne og daværende fødevareminister, Mette Gjerskov bebude en ændring af loven, og det er nu den fødevareminister Dan Jørgensen gennemfører.

Der er slet ingen tvivl om, at ejere har et ansvar for deres hunde og skal sikre sig, at de ikke strejfer og gør folk utrygge. Men samtidig var det helt uholdbart, at private kunne lege sherif på egen jord og skyde hunde, der var på springtur. Hundeloven skal sikre, at vi aldrig mere får en sag som den om Balder”, fastslår fødevareminister Dan Jørgensen.

Jægerforbundet

Danmarks Jægerforbund har kæmpet en forgæves kamp imod fjernelsen af denne lovhjemmel, og Claus Lind siger på deres hjemmesde.

Det er trist og bekymrende, at politikerne på den måde tilsidesætter hensynet til vildtet og afskaffer en lovhjemlet velfungerende ordning med stor præventiv kraft. Og at det tilmed sker uden at præsentere et praktisk gennemførligt alternativ med tilstrækkelige ressourcer, gør det endnu mere uforståeligt”.

Skambidsparagraf revideres

I fremtiden vil hundejere have krav på en hundesagkyndigs helhedsvurdering, hvormed ”automatisk” aflivning afskaffes.

Hunde skal selvsagt ikke bide og der skal være mulighed for klare sanktioner, hvis de sker. Men situationer hvor hunde aflives, fordi de fx i leg kommer til at bide en anden hund, må aldrig opstå igen. Samlet set har jeg forsøgt at lytte til de mange hundeejere, som har været utrygge for at deres kæledyr måske en dag blev skudt eller aflivet, fordi de var løbet væk eller kommet op at toppes med en anden hund. Den nye lov giver mere tryghed for hundeejere”, siger Dan Jørgensen.

Revisionerne træder i kraft fra 1. juli 2014.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

21 Responses

 1. Fenris Breining

  Jeg er hjemløs og har haft hund der levede løs under min kontrol med risiko for at blive skudt hvis den strejfede og sådan burde det være som det var. Hvis jeg ejede en gård med dyr som husdyr eller som levebrødsdyr og har fulgt de gældende regler om advarelser via lokalnyt avisen osv. er det IKKE Politiets opgave at aflive hunde,,,,, de burde have andet at lave når de ikke får resurser til at gøre det de burde lave. Bonden skulle have lov i sin ret til at også skyde min hund hvis den hærger på hans ejendom forudsat han har jagttegn.

  Svar
 2. freddi funck

  ja det skal være ulovligt
  det sker jo at en hund ( løber en tur alene ) for at se verden og at den så kommer til at løbe ind på en andens mands mark er jo hvad der sker der løber jo også råvildt og ræve og meneskebørn og katte inde på de danske marker jeg ved godt at marker er privat område med hvorfor er det så kun løse hunde man må skyde.

  Svar
 3. Finn Mindahl

  Nej det er jeg ikke enig i,men der skal naturligvis, være mening i tingene,men disse omstreiffer, kan ødelægge meget, men det skal gøres, med omtanke.

  Svar
 4. Patrick

  NEJ! lav istedet for en lov hvor det er ulovligt at skyde strejfende ulve.

  Svar
 5. Brian Rosenlund

  Jeg mener nej, jeg har selv jagt lige op til en landsby,og fordi jeg ser en kat, ser jeg ikke rødt og bort skyder den, har dog aldrig mødt nogle løse hunde på min jagt ,tænk på hvis det var jeres egen jagthund eller gårdkat er stak af engang imellem ,og jeres nabo skød dem, ville i så stadig væk synes det var i orden at skyde en anden mands hund,det tror jeg ikke , hvis en af mine jagt kammerater skød en hund på vores jagt, røg han ud af jagten med det samme , jeg ville gøre alt for at få en dialog igang med ejeren , og hjalp det ikke ville jeg fange hunden og køre den til politiet …mener at folk normalt skal betale hver gang de henter deres hund .

  Svar
  • Lars Røllike

   Det er jo så præcis folk med sådan en holdning der ikke bør have jagttegn – det er en kold tilgang til livet og andres liv.

   At du ikke bryder dig om levende dyr er din sag, men der er jo ofte ejere bag som elsker det kæledyr som du så gerne vil plaffe ned – et kæledyr der er en del af en familie .. og så kommer der en klaphat som dig og ødelægger det for andre mennesker, børn der mister deres kæledyr pga. en dræberliderlig karl. Føj.
   Prøv nu at gå dialogens vej – det er ikke så svært. Og evt. terapi mod det instinkt du har.

   Jægerne har ikke brug for et dårligere omdømme end der allerede er tilfældet, vær nu med til at se udover din egen lille verden og gør det bedre for både dig selv og alle andre jægere (og folk med kæledyr).

   Svar
   • Carsten Hansen

    Hej du skal lige huske på at hunden også kan blive kørt ned når de render frit tænk over det , dit sprog bryder jeg mig ikke meget om mvh CH

   • Lars Røllike

    Du har ret Carsten, det løb lidt af med mig og det undskylder jeg for. Hvis jeg kunne rette i den anden kommentar ville jeg lige rette til så den ikke er så spydig.

    Men jeg håber folk vil tænke lidt mere før de anser dette som nye dyr i tabellen der må nedlægges – jovist er der direkte fare pga. en løs hund / strejfende kat det vil være logisk at nedlægge den – jeg kan godt se situationer hvor det er det korrekte at skulle ned lægge en hund/kat.

    Jacob virker dog bare glad for at der er potentielt 2 nye dyr på jagttavlen som han kan slippe afsted med at skyde, uden at tænke over den sorg det potentielt vil give andre medmennesker.

   • Fenris Breining

    Jo,,, den er spydig nok til at man kan tro du ikke er jæger, men heller ikke bonde der gerne vil have et levebrød . For kæledyr “Fido” har også et instinkt det er ejerens ansvar at tøjle.

   • Lars Røllike

    jojo den er jeg med på – men at bare skyde pga. du ser en hund på dit areal er det som klinger højt her — er en helt anden sag hvis det er en gentagne gene og der er en forhistorie. (Og hvor tit sker det lige det ikke kan løses via tale – vi har vel ikke mere travlt end at vi kan gøre en indsats først mht. kommunikation først og ikke bare pr refleks henter rifflen?)

    Og jeg er jæger, hundeejer samt lever delvist af land-/skovbrug – mener jeg ser det fint fra flere vinkler. Er bare medmenneskeligheden jeg taler til (og respekt for dyret også – er jo netop ikke hundens skyld da den følger de instinkter mange af os nyder).

 6. Sven Thyø

  Ja, det er godt, men det skal være muligt/lovligt efter gentagne advarsler.

  Svar
 7. Brian Rosenlund

  Som kommentar vil sige , det som regel nok ikke hundens skyld den render løs men nok mere ejeren der er problemet, man har pligt til at holde sin hund på egen grund , så det var måske ejeren der skulle skydes en regning efter i form af en bøde

  Svar
 8. Carsten Hansen

  Hvis det er gentagne gange man ser hunden eller den jager vildt igen og igen så er der ingen tvivl det er som regel ikke hundens skyld .

  Svar
 9. Brian H Rosenlund

  Ja jeg synes det er fint at der nu bliver sat en stopper for at man bare skyder en anden mands hund.

  Svar
 10. Alexander LIndegaard

  Ja det er i orden at det er ulovligt, hvis det en Førstegangs omstrejfende hund.
  Gentager det sig dog, synes jeg det i orden hvis man også har konfronteret ejeren.

  Svar
 11. Henrik Munch

  Det er da knald i hatten!
  Eneste årsag til denne ændring er at politikerne dermed kan høste flere stemmer fra alle dem som ikke forstår, hvor stor skade deres lille Fido kan gøre på vildtet.
  Loven har fungeret fint i mange mange år, og der er bestemt ingen grund til at ændre den, og hvor i alverden skulle politiet finde tid til at “anholde” strejfende hunde, de har da meget vigtigere ting at tage sig til.

  Svar
  • John Nielsen

   Godt der er blevet ulovlig at skyde til måls efter vores hunde, som også gerne vil have lidt motion, jeg har set, hørt og læst om masser af dyr der er blevet skamskudt af uduelige lystmordere, (såkaldte jægere) en sjælden gang sker det at hunde strejfer, og angriber et dyr og så er det ikke lille Fido ?????? men større utilpassede hunde, så hvem gør størst skade på vildtet???
   Skulle det mon være lovlig at skyde lystmorderne, eller forlange de behandler naturen, på samme måde som de mener andre skal.
   M.V.H John

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj