Register
A password will be e-mailed to you.

Baggrund

Jeg er en ung jæger på 18 år, som gennem hele min barndom og tidlige ungdom har været ivrig bruger af naturen. Jeg er vokset op på en gård, hvortil der hører flere stykker skov og eng-arealer. Min far og bedstefar, som begge er jægere, har lige fra jeg var ganske lille taget mig med i alt hvad der angik vildt- og naturpleje. Vi har haft rigtig mange gode stunder sammen oppe i hochsitzen, hvor vi med kikkerten i hånden har fulgt bukken, råen med dens små lam, mikkel ræv, haren og mange andre former for vildt.

Min første buk

Da jeg endelig som 16 årig selv fik jagttegn, var jeg så privilegeret at kunne tage på bukkejagt i vores egen skov, sammen med min far, hvor vi igennem flere år havde arbejdet ihærdigt med at gøre den optimal i forhold til vildtets trivsel. Her faldt belønningen i form af en rigtig flot seksender. Mine ben rystede helt vildt da jeg havde siddet i 5 lange minutter efter skuddet og var på vej ned ad hochsitzen. Da jeg så den nedlagte buk var jeg stolt som en pave. Efter at have brækket mit første dyr fejrede min far og jeg begivenheden med at tænde ild i bålstedet hjemme på terrassen, præcis som jeg altid har oplevet min far og bedstefar gøre. Nu var forskellen blot, at jeg var skytten, og ja… jeg ved næsten ikke hvem der var mest stolt den aften!

Jeg husker også tydeligt en anden aften, hvor jeg godt træt havde siddet og ventet på bukken. Til sidst var øjenlågene så tunge, så jeg kravlede ned fra hochsitzen og ville lige blunde 10 min i græsset. Efter lidt tid vågnede jeg op og var fuldstændig hævet og forstukket af myg i ansigtet.
Ja oplevelser har der været masser af og fælles for dem alle er glæden ved at opholde sig i naturen, sanse dens lyde og dufte, mens man sidder og nyder den ene billedskønne aften efter den anden. Det kan intet TV-program på nogen som helst måde måle sig med.

Vildt- og naturplejeforberedelserne

For at skabe en sund og vildtvenlig skov, fælder vi områder med træer, rodfræser og tilplanter nyt flere steder i skoven med forskellige former for træer, såsom gran, birk, bøg, bærbuske eller træer med vilde æbler. Dette gør vi bla for at skabe ny bund, da dyrebestanden får bedre betingelser ved nyt og varieret skov i stedet for en skov med gammel bund, hvor der ikke trænger lys igennem til bundvækst. Derved ikke sagt at det hele skal være nyt, men blot at dyrene trives bedre i en varieret skov.

Markplejning

Vi laver markplejning i form af små grønne græsarealer rundt i skovene, med frodig græsvækst, hvor vores erfaring har vist, at vildtet søger hen for at græsse og sole sig i de tidlige morgentimer. I disse arealer sår vi også forskellige former for udlæg, såsom havre, fodermagkål og hvidkløver.

Tre lam i græsset

En fin lille historie herfra var sidste år, da vi skulle slå græsset på et af arealerne i skoven. Vi startede hele familien ud med at gå stykket igennem, da vi tidligere havde set råen med lam gå rundt i græsset. Lykkeligvis fandt vi 3 forskellige steder et lille lam, som lå og ventede på råen. De lå alle 3 helt stille og håbede ængsteligt på, at vi ikke så dem. Denne aften sov vi alle bedre ved tanken om, at de 3 små lam undslap med livet i behold. Uden denne grundige gennemgang af arealet kunne de have lidt den samme skæbne som nogle lam desværre gør hver år rundt omkring på landmændenes marker.

Rundt om i skovene har vi foderstande med hvede og majs, som dyrene kan benytte efter behov. Ligeledes er der opstillet pæle med sliksten til dem forskellige steder. Begge dele er flittigt besøgt.

Vildtkamera

Til min 18 års fødselsdag var jeg så heldig at få et vildtkamera, som jeg flytter lidt rundt i skovene for at følge vildtets færd. Det er altid en fornøjelse at komme og kigge kameraet igennem og se hvilke dyr der har været der siden sidst. Det giver et godt indblik i dyrenes gang og de forskellige arters døgnrytme.

Inden jagten

Inden jagten går ind sørger vi for at beskære ned rundt om hochsitzen, for på den måde at skabe de bedste og sikreste muligheder for skud.
Én gang om året afholder vi fællesjagt med de omkringliggende skovejere. Dette gør vi for at regulere i bestanden og derved sikre os, at de bedste og stærkeste dyr fører bestanden videre. Dette er en hyggelig tradition og beskriver selve det at gå på jagt godt, da jagt skaber fællesskabsfølelse, glæde og samhørighed med naturen. For mig er selve jagten dog den mindste del, hvorimod forberedelserne hertil er mindst ligeså vigtige og givende.

Glæden ved jagt er ikke blot at skyde, men også at hjælpe til dyrenes trivsel i naturen og derved opnå en flot og sund bestand, hvilket jo i sidste ende også er med til at give et flot trofæ på bukkejagten.

Med jægerhilsen
Daniel Kjærsgaard Jensen
Troldhusvej 1
8970 Havndal

Denne historie deltager i Vildtpleje konkurrencen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj