Register
A password will be e-mailed to you.

Knivloven før 2008

Før den nuværende “knivlov” (Lov om våben og eksplosivstoffer) blev ændret i 2008, kunne man ikke straffes med mere end bøde (størrelsesorden på typisk 3.000 kr.), første gang forbuddet mod at bære eller besidde kniv på offentlige steder blev overtrådt. Det var således først mulighed for fængselsstraf anden gang forbuddet blev overtrådt.

Knivloven efter 2008

Dette blev ændret med den nuværende knivlov, hvor selv førstegangsforseelser gav op til 7 dages fængsel. Højesteret behandlede to sager i december 2009, hvor begge tilfælde blev bedømt som formildende omstændigheder med en bøde på 3.000 kr. frem for 7 dages fængsel. Den ene sag handlende om et glemt multiværktøj i handskerummet og den anden om to hobbyknive der var glemt i bilen.

Mange jægere og lystfiskere frygtede at glemme jagtkniven eller fiskekniven i bilen og dermed risikere 7 dages fængsel.

Opdateret 2015: Nye regler og love mht. knive.

Ny knivlov

Dette skal jægere, håndværkere mv. ikke længere frygte, da Folketinget tirsdag d. 20. marts 2012 ændrede knivloven, som træder i kraft 1. april 2012. Lovforslaget vil ikke gå tilbage til reglerne, som gjaldt før 2008, da det stadig skal være mulig at sende knivbevæbnede personer i fængsel ved førstegangsforseelser, men kun under særligt skærpende omstændigheder.
Det vil i praksis sige, at medbringes der en kniv på diskotek, koncert, værtshus, fodboldkamp eller andre tilsvarende steder, hvor der kan opstå tilspidsede situationer.

Det vil fremover være op til domstolene at vurdere, om der er tale om skærpede omstændigheder. Såfremt dette ikke er tilfælde, vil straffen kun være en bøde på mellem 5.000 kr. eller 7.500 kr. afhængig af omstændighederne.

Knive som ikke er omfattet af forbuddet

Knivforbuddet omfatter ikke foldeknive med en klinge på højst 7 cm, som ikke kan fastlåses i udfoldet position. Disse knive er desværre ikke særlig velegnede som jagtknive, idet der er risiko for at bladet folder sammen under anvendelse med skader på hænder og fingre til følge.

Jægere skal fortsat være opmærksomme!

Selv med de vedtagne ændringer til våbenloven, skal jægere stadigvæk ikke glemme sin jagtkniv i bilen.
Godt nok vil forseelsen sandsynligvis ikke medføre 7 dages fængsel, men en bøde på mindst 5.000 kr.

En bødestraf betragtes også som en overtrædelse af våbenloven og kan derfor betyde nægtelse af jagttegn i op til 5 år, hvilket praksiseres som 5 år.

Husk derfor stadig at få jagtkniven ud af bilen efter endt jagt!

Hvad syntes du om ændringen til knivloven? Deltag i debatten herunder.

3 Responses

 1. Tejs

  Det er dybt problematisk vi har fået en tendens til "hurtig-lovgivning" i folketinget.
  Medierne blæser en række sager op om overgreb med knive, og pludseligt synes alle det er det farligste.
  Men kniven er og bliver et vigtigt værktøj i mange tilfælde og i mange erhverv.
  Det er underligt vi har alle de regler for om det er enhåndsbetjente knive, muligt at låse klingen fast og klingelængder, når man alligevel kan gå ned og købe en meget lang køkkenkniv ganske uproblematisk.

  Det er korrekt knive ikke hører til på offentlige steder, men hvis folk vil gøre skade på andre kan det være lige meget om de får en knivdom, når det jo i forvejen er forbudt at øge skade på andre mennesker.
  Politikerne har fået en helt forkert tilgang til lovgivning som det endelige "svar" og beskyttende værktøj i alle henseende.
  Det er dumt at begynde at definere hvad der er våben da kreativiten ingen grænser vil tage for den kriminelle, se blot hvordan de slår hinanden med sokker fyldt med batterier i fængslet og tilspidser og fastmonterer jern som stikvåben på ders tandbørster.

  I virkeligheden begrænser du kun i forvejen lovlydige borgere med alle disse regler, da som sagt folk med planer om at skade andre alligevel vil overtræde loven.

  Vi kan ikke lovgive os ud af alt. Hvis jeg ville kunne jeg bruge et ben fra en stol som slagvåben, en frossen spegepølse, eller stikke med diverse andre redskaber. 
  Vi kan ikke pakke hele verden ind i bobleplast og skum, folk med ondt i sinde er bedøvende ligeglade, og jeg synes det er pinligt man kan foretage sådanne regler i et demokrati der jo som bekendt oversættes
  démos – folk og kratía – styre, herredømme, oversat:folkestyre, Når det ikke er i den almene danskers
  interesse at blive kriminaliseret for at have et ganske banalt stykke værktøj på sig. 

  Men vi ser det inden for de seneste love mht;

  Luftgeværer over kaliber 4,5 skal nu osse registreres fordi der er få farlige i omløb
  henviser til http://www.fyens.dk/article/2044439:Indland-Fyn–Ejere-af-kraftige-luftgevaerer-faar-frist-paa-et-aar

  Der kom en hundelov hvor bestemte racer blev forbudte

  Og så har man sågar snakket om at forbyde glas og glasflasker på barer fordi folk slår hinanden med dem.

   

  Helt ærligt, det er jo ikke materialerne, men menneskerne der er farlige. Du år intet positivt ud af at begrænse deres midler, dertil kan blot komme at de finder på andre til tider farligere ting.

  Indse verden ikke kan gøres sikker ved at forbyde ting og sager, men at menneskene der udfører handlingerne er de farlige!

  Svar
 2. skovmand

  ved godt det kræver en blankvåben tilladelse for at gå med kniv

  syned så godt at de kunne se lidt igennem finger med det hvis man kan fremvise jagt tegn eller fisketegn  dog skal det  ikke udnyttes

  hvad så med fru jensen på 98 der køber en ny køkken kniv i bilka skal hun så også ind og ruske og betale en formue i bøde det overlever hun ikke og det rækker hendes pension ikke til

  jeg personligt har en kniv gemt i min bil i tilfælde af påkørte dyr, jeg er både jæger,fisker og slagter

   

  synes den værste jeg har hørt om våben loven var en stakkels elitrikker lærling der havde rydet op på en byggeplads og lagt affaldet bag i sin egen bil, der var et stykke tykt kabel på ca 50 cm det blev betragtet som et slag våben, han mistede sin læreplads mm

   

  Svar
 3. Mads Filholm

  Små skridt frem er da bedre end nogle tilbage eller slet ingen.

  Syntes stadig lystfiskere + jægere skal have lov til at have en kniv i deres bil eller lommen når man færdes. Jeg arbejder et sted hvor jeg køre gennem skov frem og tilbage.

  For 3 dage side så jeg 7 krondyr, 6 rådyr, 1 ræv og 4 harer på vej på arbejde og hjem igen, det vil sige at der er stor risiko for at jeg kan ramme et dyr. Men hvordan skal jeg aflive et dyr der ligger og lider på jorden uden en kniv?

   

  Er lige kommet hjem fra arbejde igen nu, i dag så jeg så knap så meget, kun 3 rådyr og 2 husmårer. Men igen, før eller siden går det sgu galt, der 5-6 km hvor vildtet er.

   

  Håber man kan få lov at have en kniv i lommen som jæger før eller siden. Jeg hader det!

  Men igen … En kniv bliver nu betraget som et våben, og ikke et stykke værktøj.

   

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj