Register
A password will be e-mailed to you.

Den langhårede hønsehund hører til de stående jagthunde.

Højde Vægt Hjemland Levealder Internationalt racenavn Andre navne
Hanner: 60-70 cm
Tæver: 58-66 cm
20-30 kg Tyskland 12-14 år Deutsch Langhaar

Den langhårede hønsehunds historie

Den langhårede hønsehund er den mest sjældne af de tre hønsehunde og har en anden baggrund end de to andre (ruhåret hønsehund og korthåret hønsehund). Den race, man i dag kender som langhåret hønsehund, stammer tilbage fra ca. 1879, hvor man i Tyskland gennemførte et intensivt avlsarbejde med hønsehundene. Men racen har aner tilbage til både fuglehunde, vandhunde og drivende jagthunde, for eksempel épagneul français, der er en spaniel med oprindelse i Frankrig, og wachtelhund – en meget loyal, apporterende og stødende jagthund med oprindelse i Sydtyskland.

Også den irske setter og gordon setteren, som er fortrinlige engelske fuglehunde, er avlet ind i den langhårede hønsehund, der selvfølgelig også har aner fra sin korthårede navnebror. Kender man til andre jagthunde, kan man næsten se på dens udseende, hvilke andre racer den er fremavlet af. I dag stammer de fleste af avlslinjerne fra kun fem hunde, hvoraf den ene af dem, der hedder Kalkstein, var den eneste med brun og hvidskimlet pels. En farve, der i dag er den mest foretrukne.

Den langhårede hønsehund er en udpræget jagthund og er ligesom de andre hønsehunde (og flere af de kontinentale racer) en rigtig god allround-hund, der er sporsikker og tager stand. Det er en god fuglehund, drivhund og apportør, der er skarp over for rovvildt og også bruges til schweissarbejde.

Den langhårede hønsehunds temperament

Den langhårede hønsehund er en rolig og robust hund, der er hengiven, venlig og omgængelig over for sine ejere, og er på mange måder den mest blide af hønsehundene. Pga. af sin størrelse kan den dog virke lidt voldsom på små børn. Den har tendens til at virke bange og nervøs, men er en glimrende vagthund, der altid er opmærksom over for fremmede; et karakteristikum, den har med fra fødslen, hvorfor det tidligt er nødvendigt at vænne den til andre mennesker end dem, der lige er i familien.

Som med andre jagthunde kræver den meget motion, og det er næsten nødvendigt at bruge den som det, den er: en jagthund, hvis den skal trives i familien. Det er på ingen måde udelukkende en selskabshund, og den er kun behagelig i en familie, hvis den stimuleres på alle nødvendige områder. Bruges den derfor ikke til jagt, skal den have mange meningsfyldte opgaver med snuseøvelser og apporterende øvelser – træning, der stimulerer den mentalt – ud over selvfølgelig daglig motion.

Den langhårde hønsehunds udseende

Den langhårede hønsehund er en meget smuk hund med en karakteristisk pels, der hverken må være for kort eller lang.

Hoved Hale Øjne Ører Krop Pels
Langt, smalt hoved med hældende stop og lige næseparti. Lang med fane. Runde, blide øjne. Moderat ansatte ører med bølget pels. Slank, muskuløs og langbenet. Let bølget. Brun med eller uden hvide aftegninger, mørk eller lysskimlet med brunt hoved og eventuelle brune pletter.

Træning & pleje

Den langhårede hønsehund er en fremragende jagthund til flere discipliner, som den mestrer uden de store problemer eller udfordringer med træningen. En fordel er at skrifte mellem former for belønning og de steder, man træner den. Den er opmærksom, samarbejdsvillig og holder af at lære. Til gengæld er den lidt urolig over for andre mennesker, så den skal så tidligt som muligt socialiseres – hvilket man skal fokusere på hele dens liv.

Desuden har den brug for meget nærkontakt og en venlig, men konsekvent behandling. Den er lettere at træne end den ruhårede hønsehund og også lidt lettere end den korthårede, vil nogle jægere mene. Pelsen skal beskytte hunden i alt slags vejr. Den er glat eller let bølget med en tæt underuld, men pelsplejen er overskuelig, da en ugentlig grundig gennembørstning bør være rigelig.

Start en tråd om den langhårede hønsehund i vores jagthunde forum.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj