Register
A password will be e-mailed to you.

Det er nu du skal planlægge din udsætning

Opdræt og udsætning af fasaner.

Opdræt og udsætning af fasaner.

Har du lige som rigtig mange andre jægere, interesse for, eller ligefrem ansvaret for udsætning af vildt, på et stort eller mindre revir. Så er der god grund til at starte planlægningen nu.

Der er mange meninger om udsætning af vildt. Men jeg hører til en af dem, som har ansvaret for udsætning af ænder og fasaner i større antal.
Jeg mener, at når bare det gøres på den rigtige måde, ja så vil vi altid kunne forsvare det at udsætte vildt, for vi supplerer en vild bestand og så længe vi forbruger vildtet som delikat føde, ja så er alt i sin skønneste orden.
Det er temmelig store summer af penge, der bliver brugt på udsætning af vildt. Det er nok ved siden af jagtlejen, det beløb som tynger udgiften mest i mange jagtselskaber. Mange af disse penge kunne spares, hvis opdræt og udsætning blev grebet rigtigt an. 

Sådan begyndte jeg

Jeg fik selv lysten, lige efter jeg fangede interessen for det at gå på jagt. Jeg startede i en lille mose ved mine svigerforældre. Det hele begyndte med daggamle fasankyllinger, som jeg så satte til en skrukhøne, som jeg havde været ude og finde ved en hønseavler. Da mørket var faldet på en aften, gik jeg ud i fyrrummet og satte en kylling af gangen, ind under den stramme og vogtende skrukhøne. Hun puttede dem en efter en og tog imod dem, som det havde været hendes egne små kyllinger.

Jeg havde i et andet rum, i løbet af det samme forår, haft gang i en fladruger, hvor jeg havde udruget 70 stk. gråande æg. Jeg tror der kom ca. 60 små ællinger ud af disse anstrengelser. Alle samtlige små væsner, som kom ud af dette lille hobby opdræt, satte jeg ud i min svigerfars lille mose og det havde vi glæde af den efterfølgende jagtsæson.

25 år senere

Dette var starten på min karrierer, som senere udviklede sig til at være professionel skytte, på et større jagtdistrikt, hvor jeg lærte det at opdrætte og sætte vildt ud på den rigtige måde.

Det er nu ved at være 25 år siden og jeg har igennem årene bygget meget erfaring på, det som jeg lærte dengang, en erfaring som jeg gerne deler ud af her på Jægernes Magasin.
Så nu hvor vi er i første måned af et nyt år, hvorfor så ikke starte med begyndelsen af et hvert opdræt og udsætning.

Januar måned – Opdræt af ænder og fasaner

Januar er måneden, hvor avlsænderne bliver fodret godt, det er måske også måneden hvor der bliver sorteret lidt i andrikkerne. De største af krop pilles fra, fordi vi ønsker ikke at få for tungt et avls materiale. Og vi ender med at have omtrent en andrik til 6-7 ænder inden æglægningssæsonen starter.

På fasan siden, er det nu man har opstillet æglægningsvoliererne, og de bliver i takt med at fasanerne bliver fanget ude på reviret, fyldt langsomt op. Nogle steder, hvor det ikke er muligt at fange avls høner og haner, har man beholdt nogle kyllinger fra den nyligt overstået sæson, som nu er vokset til. Her prøver man at holde et par haner til 8-10 høns, senere når foråret nærmer sig, bliver det bare den stærkeste hane der går tilbage med den lille flok høns. På den måde bliver det den stærkeste hane som sætter sit præg på ynglen. Og det er jo med dette som så meget andet, en god begyndelse, er altid at foretrække og vigtigt for det samlet resultat.

Det er lige meget om du vælger selv at opdrætte eller at købe et færdigt produkt, gå aldrig på kompromis med kvaliteten. Hvad enten du køber et materiale som du skal avle på eller et færdigt produkt klar til udsætning. Tag ud og besøg opdrætteren, kik dig lidt omkring, hvilket indtryk får du. Får du indtryk af orden og omhyggelighed eller det modsatte. Tænk ikke kun på prisen, men læg vægt på kvaliteten.

Lovgivning

I henhold til jagtloven, så kan indfangning af fasaner til æglægning ske med forudgående tilladelse fra Naturstyrelsen. Opdrætning af mere end 100 fasankyllinger kræver et opdrætter kursus, som kan erhverves gennem de landets forskellige jagtforeninger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj