Register
A password will be e-mailed to you.

Gode råd til planlægning af din jagtrejse

Knudsen

Jens Kjær Knudsen er en af Danmarks mest berejste trofæjægere og medforfatter til bogen Jagtrejsefeber. Jægernes Magasin har talt med ham og fået en række gode råd om at rejse på jagt ude i verden. Her ses han med sibirisk råbuk nedlagt i Rusands Kurgan-region.

Værd at vide om jagtrejser

Den nye bog på markedet for bøger om at rejse ud på jagt: Jagtrejsefeber, er nærmest en håndbog for den rejselystne jæger. Ud over korte, feberfulde jagtrejseberetninger fra 11 lande på seks kontinenter er den også fuld af – alt efter forventet aktualitet – farvekodede faktabokse, som giver dig gode råd om det meste, der har med jagtrejser at gøre.

Vi har talt med en af bogens forfattere, Jens Kjær Knudsen, om, hvad du i særlig grad bør lægge vægt på i forbindelse med planlægning og bookning af din jagtrejse.

Optimal periode

Jens Kjær Knudsen er ud over at være medforfatter på fem kapitler i Jagtrejsefeber også kendt fra flere filmproduktioner om jagtrejser og som formand for Nordisk Safari Klub. Han er en af landets mest berejste trofæjægere og har nedlagt mere 120 forskellige vildtarter. Han er altså en mand, der ved hvad han taler om, når det kommer til jagtrejser og trofæjagt:

Planlæg altid din jagtrejse på det optimale tidspunkt for jagt på netop den art, du ønsker at jage. Kan du ikke rejse eller få plads i den periode, så udskyd hellere jagten til året efter. Undersøg hvad der er den optimale periode ved at tjekke flere uafhængige outfittere eller brug nettet. Ofte er brunsttiden en optimal periode, mens vejret er en anden faktor, der mange steder kan have stor betydning for valg af tidspunkt”, begynder han.

De bedste outfittere

Samtidig gør han opmærksom på, at man bør huske på, at de bedste outfittere ofte er booket lang tid i forvejen i de bedste perioder, så det gælder om at bestille jagtrejsen i god tid. Et andet vigtigt kriterie, når du booker jagtrejser, er ifølge Jens Kjær Knudsen, at du – hvis du rejser med et hjemligt bureau – sikrer dig, at det er medlem af pakke-rejse garantifonden, og at du køber flybillet, jagt og ophold af samme bureau, så alt er dækket af garantien.

Jens Kjær Knudsen fortsætter:
Få nogle referencer på jægere fra den outfitter eller det jagtrejsebureau du vælger, og tal med dem om deres jagt, deres medbragte udstyr og beklædning osv. Det er også en mulighed, at melde sig ind i Nordisk Safari klub, hvor du kan gøre brug af et netværk med over 2.300 jæger, der rejser ud i verden på jagt. Igennem Nordisk Safari klub åbner der sig en stor låge af viden om destinationer, bureauer og outfittere, som andre medlemmer har besøgt. Førstehåndsberetning fra en jæger er altid at foretrække frem for en sælgers subjektive syn på sagen …

Ud over det fortæller han, at du med fordel kan gøre brug af Nordisk Safari Klubs og Safari Club Internationals trofæopmålingslister og se hvilke outfittere, der sender jægeren hjem med gode trofæer fra jagtrejsen.

Speditionsfirma

Inden afrejse bør du lave en aftale om forsendelse af dit trofæ med et hjemligt speditionsfirma, som har erfaring i at sende rå-trofæ fra udlandet til dit hjemland. Undersøg altid hos speditøren inden afrejse hvilke dokumenter, der skal følge med trofæet hjem f.eks. veterinærcertifikat, Cites-papirer osv. Et andet godt råd omkring sikker hjemtransport af dit trofæ er at fremstille egne laminat-navneskilte, som du påhæfter med plaststrips til trofæ og skind efter jagten. På navneskiltet påfører du dit navn, navn på speditøren af trofæet og navn på outfitteren – så burde du være sikker på at få det trofæ, du har nedlagt og ikke et ombyttet”, siger han.

Trofæbehandling

Lær dig at skinne det nedlagte vildt til hovedmontering og særligt vigtig at kunne vende ørerne. Så kan du altid selv skinne dit trofæ, hvis der er tid til det, så du er sikker på, det får den rigtige behandling. Tal inden afrejse med din konservator om trofæbehandlingen, og kontroller ALTID outfitterens trofæbehandlingen efter jagten, hvis du ikke selv gør det. Uanset om outfitteren, oplyser, at det skal du ikke bekymre dig om, så gør det. Anvend altid fin salt til saltning af skind … og undgå altså groft salt”, understreger han.

Jagtudstyr og træning

Jens Kjær Knudsen har ligeledes på sine mange ture erfaret, at man bør begrænse sin oppakning. Du behøver ikke skifte tøj, gå i bad og barbere dig hverdag, når der jages på primitiv vis eller i bjerge. Der ud over pointerer han, at du KUN bør medbringe kvalitetsudstyr, hvad angår riffel, optik, jagttøj, støvler, beklædning, sovepose og rygsæk. Man må ikke gå ned på udstyr!

Træn meget med din riffel og kend altid kuglebanen ud til minimum 400 meter. Træn stående, knælende og liggende, og tal med din outfitter/jagtbureau om anbefalet kaliber. Anvend ALDRIG en for hård kugle da et uheldigt træf i f.eks. maveregionen med en hård kugle, kan betyde at vildtet måske kan løbe mange kilometer, mens en ekspanderende kugle er langt mere virkningsfuld”, afslutter den berejste trofæjæger og medforfatter på Jagtrejsefeber.

Knæk og bræk med jagtrejsen

Hvis du har andre gode råd vedrørende jagt i udlandet, så del dem gerne med os andre under artiklen.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj