Register
A password will be e-mailed to you.

Nordjyske Anders Golding, er den ene af to skytter kategoriseret som verdensklasseatlet under idrætsforbundet Dansk Skytte Union. Den titel er skeetskytten fra Jetsmark imidlertid ikke kommet sovende til. Hårdt arbejde har foreløbigt resulteret i en OL-deltagelse og syv internationale finaler for den 27-årige.

Det ligger i blodet

Anders startede til skydning i en alder af 13 år. Han begyndte først med jagtskydning, men da hans gode ven Henrik tog ham med til skeetskydning tilbage i 1998, var Anders’ interesse for alvor fanget. Allerede i 2001, altså kun få år efter starten på sin skydekarriere, valgte han at tage sin skydning seriøst. Anders forklarer selv, at jagtpassionen er genetisk, og at han stadig går på jagt, så ofte han kan:

”Jeg har altid været bidt af at gå på jagt og skyde lerduer, så jeg tror, det ligger i blodet. Jeg går på jagt så tit som muligt, men desværre er det ikke blevet til så meget jagt her oppe i Norge. Da jeg boede i Danmark, jagtede jeg hver weekend fra fredag til søndag. De fleste gange er det almindelig klapjagt og ellers lidt trykjagt. Jeg skyder helst snepper på sneppejagt, og det de andre har skudt forbi på”

Siden har passionen for skydevåben taget fat og blandt sine største præstationer fremhæver han selv en femteplads ved VM i 2005 og en 6. plads i 2010. Derudover står World Cup-finalen i 2010 i Izmir, Tyrkiet som noget specielt i Anders Goldings erindring, da han med sin sølvmedalje tog sin første store merit. Den største sportslige oplevelse kom dog tilbage i 2008.

Anders Golding World Cup flugt Concepcion 2011

Fotograf ‘Team Danmark’

OL i Beijing

Presset var nu på Anders og hans Perazzi MX2000. Historisk set er skydning en af de mest medaljekronede danske sportsgrene med foreløbig 14 OL-medaljer. Og helt usædvanligt så det ud til, at Danmark ikke skulle være repræsenteret med nogen skytter ved Legene i 2008. Alt det hårde skulle nu bære frugt for Anders. Scenen: EM i Granada, Spanien 2007, absolut sidste chance! Med 121 træf ud af de 125 mulige fik han en 8.-plads, hvilket lige præcist var nok til en OL-billet. Nu skulle det hårde arbejde for alvor intensiveres.
Året op til OL var fyldt af store forberedelser, som Anders lærte utroligt meget af. Generelt er alt, hvad han har lært kommet gennem hårdt arbejde. Det har ifølge ham selv også kostet mange frustrationer undervejs:

”Jeg har arbejdet hårdt og troet på, at det nok skulle komme en dag, men jeg har også prøvet at skyde på alle de forkerte måder, inden jeg fandt den rigtige til sidst”.

OL-oplevelsen gjorde stort indtryk på Anders. Den dengang 23-årige skytte sluttede som nummer 25, men han fik sig nogle dyrebare erfaringer med på vejen. Erfaring som han forhåbentlig kan tage med til London i 2012.

Godt bagland giver god forberedelse

Anders’ største meritter er da også først kommet i perioden efter OL 2008. Således er han nu blandt storfavoritterne til at tage en af de resterende OL-kvotapladser til Legene i 2012.
Hverdagsprogrammet er nu tilrettelagt en ægte topatlet. Mens sæsonen står på træner han ca. to timers skydning daglig med minimum 100 skud pr. gang. Dette suppleres med daglig tørtræning (træning uden ammunition) for at sikre at teknikken er i orden. Endeligt kommer der en times daglig motion, gerne løb. Når man ifølge ham selv bruger så meget tid på en sport, så er det vigtigt med et godt bagland, der kan støtte op, og det har Anders heldigvis haft. Uden denne opbakning kunne han ikke gå så benhårdt efter sine ambitioner, som han gør. Han er derfor dybt taknemmelig over for familien og kæresten:

”Jeg har haft en kæreste og familie, der har gjort, at jeg har mulighederne for at forberede mig bedst muligt. Hvis jeg skal give et godt råd til andre, der vil nå langt med deres skydning, så skal de tænke over, om de er villige til at lægge så mange timer og hele deres fritid i skydningen. Desuden er det en utrolig stor økonomisk omkostning, så det skal man også lige overveje”.

Det solide bagland gør, at Anders kan kigge mod fremtidens store mål. Han vil gerne være både Verdens- og Europamester, samt komme i finalen til OL i London. Før disse drømme dog kan gå i opfyldelse, skal der endnu engang en masse hårdt arbejde til, og planen i øjeblikket er at samle op der, hvor han sluttede sæsonen i 2010 og bare klø på frem mod OL i 2012. Inden da skal han dog igen ud og tilkæmpe sig en kvotaplads her i 2011, og det kræver målrettethed og ja, igen – hårdt arbejde. Næste mulighed er World Cuppen i Maribor, Slovenien d. 14.-15. juni. Skulle det glippe er der dog en sidste mulighed d. 11.-12. august, når der afholdes EM i Beograd, Serbien. Men han behøver jo ikke trække spændingen lige så længe ved denne OL-kvalifikation.

Fakta om Anders Golding:

Meritter

Baggrund

 • Alder: 27 år
 • Disciplin: Skeet
 • Klub: Jetsmark Sogns Jagtforening
 • Bopæl: Sandvika, Norge
 • Job: Tømrer
 • Fritidsinteresser: Jagt og fodbold

Et lille tip om tørtræning

”Jeg tørtræner hver dag 5-6 gange, altså stort set hver gang jeg kommer forbi våbenskabet. Det tager maksimalt to minutter ad gangen, men det er utroligt vigtigt. Herved lærer man nemlig sit gevær at kende, og man lærer de rigtige bevægelser og den rigtige teknik. Det er utrolig vigtigt at gøre det samme hver eneste gang – både med hensyn til grundstilling og teknik. Min motivation for at tørtræne skydeteknikken er, at jeg elsker at skyde, og når man øver, bliver man bedre og bedre. Når man først har stået i en stor finale, vil man prøve det igen og igen, men det kræver selvfølgelig træning”.

2 Responses

 1. Claus kjær Frydendahl

  Hej det lyder super og held og lykke.
  Jeg har lige et spørgsmål med hensyn til tørtrænings tekniken
  Hvilen stillinger bruger du, og har du evt et godt råd til hvordan man fin pusser sin gevær holdning / arm sætning jeg skyder med en side by side 70/12

  Venlig hilsen Claus

  Svar
 2. Lisbeth Nielsen

  Spændende at læse om dine bedrifter og træning og jeg vil ønske dig held og lykke med at få en plads til OL i 2012.

  Mange hilsner
  Lisbeth Nielsen

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj