Register
A password will be e-mailed to you.

Center for Vildtsundhed indsamler oplysninger, der kan dokumentere sundheden i de lokale rådyrbestande og derfor opfordres jægere og andre fra hele Danmark, som er interesseret for vildt i Danmark, til at indtaste oplysningerne.

På www.vildtsundhed.dk kan man ved hjælp af et spørgeskema indtaste oplysninger om bl.a. nedlagte rådyrs vægt, alder og køn samt eventuelle sygdomstegn. Det tager kun nogle få minutter at udfylde spørgeskemaet og er til stor hjælp og gavn for alle jægere og naturelskere.

Formålet med undersøgelsen er at få et bedre kendskab til den generelle sundhedstilstand hos de danske rådyr, så det er vigtigt at understrege, at oplysninger om såvel syge som raske rådyr er relevante for undersøgelsen.

Diarré, der er et af de sygdomstegn, der kan indrapporteres, er i de senere år sat i forbindelse med sygdomsudbrud på Fyn, men også i andre landsdele er observeret et stigende antal dyr med diarré. Diarré hos rådyr kan have mange årsager, herunder smitte med parasitter, visse bakterier og virus. Ernæringsmæssige forhold kan også forårsage diarré hos det enkelte dyr.

Ud over oplysninger om mange fund af døde eller afkræftede diarréramte rådyr fra især Fyn og forlydender om at bestande lokalt er blevet decimeret efter disse sygdomsudbrud, har det været vanskeligt at danne et overblik over et muligt geografisk sygdomsmønster og de bagvedliggende bestandsmæssige eller landskabsmæssige årsager.

På grundlag af de 699 dyr, hvis køn, alder og sundhedstilstand blev indrapporteret til hjemmesiden i jagtsæsonen 2010-2011, har det været muligt at foretage en første, foreløbig analyse af udbredelsesmønsteret af diarré blandt danske rådyr. Det drejer sig om en undersøgelse af eventuelle forskelle i forekomsten af diarré mellem landsdele, årstider, køns- og aldersgrupper samt i forhold til fodringspraksis.

kæbe aldersbestemmelse råvildt
Vi håber, at disse resultater vil motivere jægere og andre til at indrapportere informationer om nedlagte eller dødfundne rådyr og dermed bidrage til et endnu større datamateriale fra jagtsæsonen 2011-12.

Kontaktpersoner
Ole Roland Therkildsen, DMU, oth@dmu.dk, tlf. 4020 3227
Mariann Chriél, DTU Veterinærinstituttet, march@vet.dtu.dk, tlf. 4020 9179

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj