Register
A password will be e-mailed to you.

I denne artikel vil vi teste fire formstøbte høreværn. Moderne teknologi har gjort det muligt at producere specialsyede høreværn med elektronisk dæmpning på størrelse med et par ørepropper. Vi har på Jægernes Magasin sat os for at teste de førende produkter på markedet, samt at beskrive processen i at få taget aftryk til et sådan par.

I de kommende dage vil vi bringe fire tests af høreværn og til sidst udlover vi et par 3M™ Peltor™ WS SportTac™ til en vejledende værdi af 2.995,00 kr i en konkurrence her på Jægernes Magasin.

Processen

Ved erhvervelse af formstøbte høreværn skal man have taget en afstøbning af sin øregang. Dette sikrer optimal beskyttelse, da høreværnet vil bevæge sig forbi øregangens første knæk og på den måde forsegle den fra støj. Dette foregår oftest ved en audiologist.

Audiologisten vil starte med at tjekke dine ører. Dette er for at sikre sig at ens trommehinde ikke er beskadiget, så den ikke vil tage skade af afstøbningen. Herefter indføres en skumgummiprop i øregangen. Denne bliver ført akkurat så langt ind som enden af afstøbningen. Herefter vil lægen fylde din øregang med et afstøbningsmateriale. Dette gør ikke ondt, men får til tider nogle mennesker til nyse, da det kan berøre en refleks i øregangen. Når øregangen er fyldt vil man intet kunne høre. Afstøbningen tørrer herefter i et par minutter og bliver så taget ud.

De færdige aftryk bliver sendt til fabrikken hvor de, ved hjælp af 3D teknologi, bliver scannet og produceret. Til sidst står man tilbage med et par specialsyede høreværn til mange års jagt.

Billederne herunder viser forskellige trin af selve afstøbningsprocessen, som er det, man som køber kommer til at gennemgå:

Først indsættes en skumgummiprop i øregangen for at forhindre silikonen i at nå ind til det indre øre.

Først indsættes en skumgummiprop i øregangen for at forhindre silikonen i at nå ind til det indre øre.

Dernæst indsprøjtes silikone massen forsigtigt i øret. Det er det, der senere bliver til afstøbningen, som høreværnet modelleres efter.

Dernæst indsprøjtes silikone massen forsigtigt i øret. Det er det, der senere bliver til afstøbningen, som høreværnet modelleres efter.

Silikone afstøbningen skal derefter sætte sig. Det er vigtigt at holde munden åben, da dette holderøregangene udvidede.

Silikone afstøbningen skal derefter sætte sig. Det er vigtigt at holde munden åben, da dette holderøregangene udvidede.

Det endelige resultat indsendes så til producenten, og hæreværnet bliver sendt inden for et par uger.

Det endelige resultat indsendes så til producenten, og hæreværnet bliver sendt inden for et par uger.

Europæiske standarder

Alle de testede høreværn opfylder som minimum kravene i henhold til den europæiske norm EN352-2:2002.  Dette er en ekstensiv test, der bl.a. fastlår standarden for konstruktion og materialer, modstandsdygtig ved fald fra bestemt højde samt maksimalt output. Ved bruge af høreværn må lyd, ifølge regulativet, ikke overstige 85 dB.  I manualen til hvert enkelt apparat er der mulighed for at nærstudere lyddæmpningen, standardafvigelsen og gennemsnitsdæmpningen i forhold til frekvensen.

Ved at de testede produkter opfylder disse krav, kan man være sikker på optimal sikkerhed for sin hørelse.

Læs også: Høreværn til jagt

Generelt om hørelse og høreværn

Blandt jægere er brugen af høreværn et kontroversielt emne, betinget af mange fordomme og myter. Jægernes Magasin har besluttet sig for at komme til bunds i sagen og finde ud af om høreværn skal være en del af det faste udstyr hos enhver jæger.

Vi spurgte audiologist Connie Irene Andersen om vigtigheden af høreværn på skydebanen og på jagt.

”Konsekvensen af kraftig impulsstøj er oftest tinnitus og høretab I diskanten. Det vi kalder et højtone tab. (…)Der findes I dag forskellige metoder til behandling af tinnitus gener, men det bedste ville være at undgå skaden.”

Vi spurgte herefter om det var muligt at genvinde nedsat hørelse, hvis skaden først er sket. Til det blev der svaret at:

Kun hvis det er et temporært skift. Hvis din hørelse er beskadiget permanent er det som ordet antyder en varig skade.”

Connie Andersen slutter af med rådet: ”Pas på ørene i stedet for at reparere på dem.

Det er tydeligvis yderst vigtigt at passe på sin hørelse. Når først ens hørelse har taget permanent skade, er det umuligt at genvinde den. Gode og sikre høreværn er derfor essentielt på jagt og skydebanen.

Mange har meninger omkring høreværn og deres brug. Nogle mener at de er grimme, ubehagelige eller ubrugelige. I dag er der heldigvis et stort udbud af høreværn i mange forskellige afstøbninger. Jægernes Magasin har testet fire forskellige slags høreværn med stort fokus på formstøbte værn. Vi har testet:

  • SecureEar™
  • Serenity DP+
  • Soundscope Pro-Tect
  • WS SportTac™

Disse høreværn bliver støbt i forhold til din egen øregang og minder derfor mest af alt om en avanceret øreprop, men med den ideelle beskyttelse. Vi tester de førende producenters produkter og videregiver dette her på Jægeres Magasin.

Følg med her på siden i de kommende dage for at se resultatet af testen og deltag i en konkurrence om et par 3M™ Peltor™ WS SportTac™ til en vejledende værdi af 2995,00 kr.

Knæk & bræk

6 Responses

  1. Anders Riecke

    Jeg fik hørerapperater da jeg kun 43 år, bladdannet for de jeg ikke bruget hørevæn, og det har givet mig trintus på bække øre. fordi jeg ikke brugte hørevæn, både på arbejde, og på jagt bliv de ikke brugt, og på skydebane. Om det er de ny eller de gamle er underordnen, idag er jeg glad for at man kan få hørerapparter, der kan modvirke trintus, og det virker 100 %. så på med før det er for sendt. Køber man Polter elektroniske, kan man let høre alm. snakken . 🙂

    Svar
  2. R. Boers

    Tja, jeg synes nok at det er mærkeligt at man ser flere med høreværn på skydebane end på jagt.
    På mange jagter er jeg den eneste der går med høreværn, Peltor Sportac. Og tro mig, jeg kigger efter. Bl.a. fordi jeg selv lider af tinnitus, ikke på grund af skydning, men arbejde og musik. Og det er også i den grad irriterende at have det, derfor kan jeg ikke forstå at der er så mange der ikke sikrer sig så meget som muligt.

    Svar
  3. Kai Withøft

    Der er vist en lille misforståelse i teksten angående effektiviteten af propperne.
    “Ved bruge af høreværn må lyd, ifølge regulativet, ikke overstige 85 dB. ”
    Der står slet intet om 85 dB i EN 352-2:2002, og det er klart, at det resulterende lydniveau til en hver tid afhænger af hvor mange dB lydgiveren (geværet/riflen) fra starten udsender.
    Det eneste fabrikanten kan love er, hvor mange dB propperne sænker støjen med.

    Svar
  4. Anders Riecke

    Det er en god ting at anskaffe sig men kan ikke bruges af os der i forvejen har hørerapperat. Det er klart en god ting at bruge både på skydebane og på jagt. ser desværre stadie en del der kommer på skydebane uden hørerværn.

    Svar
    • Gitte Larsen

      Hej Anders,

      Jeg kan godt forstå at formstøbte høreværn ikke kan bruges når man har høreapperat, men kan almindelige med koppper ikke sættes uden om ørenen og høreapperatet?

      Gitte

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj