Register
A password will be e-mailed to you.

I disse tider hvor landbruget er presset og til stadighed bliver endnu bedre, til at drive deres jord, så de får mest muligt ud af det, bliver der ikke levnet meget plads til ukrudt og bladlus.

Her på stedet forsøger jeg hele tiden, at finde de steder på markerne, hvor tiltag gør gavn, uden at det “forstyrrer” landbruget, og koster unødigt mange penge.

Små tiltag kan gøre en stor forskel.

Det behøver ikke være kæmpe store tiltag. Enkle ting kan være lige så gode, som dyre vildtagre.

Eksempler på tiltag

Midtmarksbrak

Når der bliver sået i efteråret, kan man i de moderne såmaskiner, vi har nu, meget let slukke for halvdelen af maskinen. Det giver en stribe midt i marken, der ikke bliver sået. Når man gøder og sprøjter, slukker man ligeledes for hver af dem, og det giver en fremspiring af enårige ukrudter, som især harer kviterer for. Der kommer også vegetation nok til, at det kan give plads til rugesteder for lærker og evt. agerhøns. Og samtidig har krager svært ved at se, hvad der foregår, når der ikke er nogen træer. Efter 2 år flytter man den 30 meter og får derved ikke de helt store problemer med ukrudt. Hvis man vil gøre lidt ekstra, kunne en gødnings- og sprøjtefri zone på en halv sprøjtebredde være helt fantastisk. Barjordsstribe er en selvfølge.

I foråret har vi lavet midtmarksbrak med såede vildtagre og barjordsstribe til støvbadning.

Da flere kemikalier har et afstandskrav på 20-30 meter til vandløb, kan man med fordel lave en gødnings- og sprøjtefri zone langs alle sine randzoner. Hvis man så samtidig har et slået spor i randzonen, ville det gøre en kæmpe forskel.

Langs alle hegn, skel mm. prøver vi at tage en fure mindre med ploven, så der bliver bare lidt mere vegetation, der kan give redesteder.

Med venlig hilsen

Michael Pedersen
20 47 71 55

Denne historie deltager i Vildtpleje konkurrencen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj