Register
A password will be e-mailed to you.

randzonelovenDen kommende randzonelov medfører at 50.000 ha udlægges til ny natur fra 1. september i år. Men den medfører også at landmændene ikke må dyrke deres jord i et 10 meter bredt bælte langs 25.000 km vandløb.

Værdien af den jord som landmændene ikke længere må dyrke pr. 1. september 2012 vurderes til at være ca. 7,5 mia. kr. og i samme omgang får offentligheden stort set fri adgang til randzonerne. Landmændene er rasende over at reglerne for ekspropriation (erstatning) ikke er gældende og den årlige kompensation som landmændene kan se frem til at modtage, dækker slet ikke landbrugets tab.

Læs også: Fri adgang til randzonerne

Derfor opfordrer flere landboforeninger deres medlemmer til civil ulydighed og simpelthen nægte at etablere randzonerne. De håber på at landbruget vil stå sammen om ikke at udføre randzonerne, hvormed de store bøder, som politikerne varsler med, vil kunne true hele landbruget, hvor de fleste allerede kæmper med en presset økonomi.

Randzonerne er kun et dansk fænomen. Ingen andre EU lande har stillet krav om randzoner langs med deres vandløb.

Kilde: “Optræk til bondeoprør” af Lars Attrup på jp.dk

Hvad mener du om randzoneloven?

Deltag i debatten nedenfor…

One Response

  1. Arne Kjeldsen

    Jeg syntes grundlæggende at det er godt at have en sprøjtefrizone langs med vores vandløb for at forhindre gødning fra landbruget i at blive udvasket, men om det er forelægger dokumentation på at 10 meter bræmme er løsningen har jeg ikke kunne finde noget om.

    Men jeg brøder mig ikke om måden denne randzonelov presses igennem på. Hvis regeringen giver alle lov til at færdes på private områder er der i mit persektiv tale om en klokke klar ekspropriering.Om der er andre måder at beskytte vores vandløb på, vil jeg ikke gøre mig klog på, men loven som den er nu, med adgang for almindelige mennesker er forkert!

    Hvordan ville de civile mennesker i byerne have det, hvis folk pludselig fik lov at gå langs med deres liguster hække inden i haven, for at se på småfugle og andet dyreliv, som lever i hækken!

    Jagtmodstandere vil sikkert kunne påstå, at landmanden bare kan leje jagten ud, men vildtet flygter når civilester kommer trampende og de vil typisk ud og gå, når det er forår og sommer. Samme periode som vildtet yngler og har brug for fred.

    Hvis vi antager at alle 50.000 ha kan udlejes til jagt (hvilket selvfølgelig ikke vil være rigtigt, men for eksemplet skyld), og vi antager en ha pris på 500, så vil jagtudlejning kun indbringe 50.000 ha x 500 kr./ha = 25 mio. kr. årligt. Hertil skal tillægges landmandens kompensation som udgår i størrelsesordenen af 2.000 kr./ha i gennemsnit, som løber på i 100 mio kr. årligt. 

    Altså en potentiel kompensering på 125 mio kr. årligt mod tabte omkostninger på 7.5 mia kr. Dårlig forretning.Jeg er klar over mit regnestykke er forenklet.

    Jeg ved godt vi ikke kan gøre vores natur og vandløb op i penge og økonomi, men her er der noget som ikke hænger sammen.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj