Register
A password will be e-mailed to you.

Der er delte meninger om farligheden.

Naturstyrelsen mener dyrene skal bruge en måneds tid på at væne sig til ændringen, mens forskning viser, at der ikke er nogen sammenhæng og igen siger Falcks erfaring det modsatte. Hvad er op og ned på sommertid for vildtet?

Naturstyrelsen

Dyrene er vant til at trafikken begynder på bestemte tidspunkter, men når vi alle på en og samme tid stiller urene én time frem, så begynder der pludselig at være trafik på et tidspunkt, hvor dyrene tidligere havde naturen for sig selv. Dette kan øge risikoen for trafikuheld forårsaget af råvildt og hjortevildt (kronvildt, dåvildt og sikavildt) samt uopmærksomme bilister.

Vildtkonsulent Lars Richter Nielsen fra Naturstyrelsen siger ”Ændringen fra vintertid til sommertid sker pludseligt, og derfor kommer det altid bag på dyrene. De er vant til, at der er ro i overgangen fra nat til dag. Men når vi alle sammen fikser med uret på én gang, myldrer det pludselig med farlig trafik på et tidspunkt, hvor dyrene også bevæger sig meget omkring”.

Kilde: “Sommertid er farlig for dyrene” på Naturstyrelsen.dk

Institut for Bioscience på Aarhus Universitet

Det er ikke alle der er enige i, at omstillingen til sommertid øger antallet af trafikdræbte rådyr. Morten Elmeros fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet har gennemført forskning på området.

Morten Elmeros siger ”Vi har kigget på tallene fra påkørsler af rådyr gennem de seneste 8 år. Tallene er fra de schweiss-hundeførere, der tager ud og opsporer påkørte dyr. Der er ikke nogen stigning hverken i ugen efter, vi er gået fra vintertid til sommertid eller i ugen efter, vi er gået fra sommertid til vintertid”.

Falck

Allan Bruun Rasmussen, som er vildtkonsulent hos Falck tror ikke, at nogen kender hele sandheden og svaret på spørgsmålet “Tallene fra schweisshundeførerne dækker kun en lille del af de dyr, der køres ihjel. Min erfaring fortæller mig, at der er problemer ved skiftet til sommertid og vintertid“.

Kilde: “Myte at rådyr mister liv”, P4 Østjylland

Skulle uheldet være ude

Påkøres et stykke råvildt eller hjortevildt, som ikke forender ved sammenstødet men løber derfra. Afmærk stedet tydeligt, så det er nemt at finde igen.

Kontakt dernæst Falck/Dyrenes vagtcentral på 1812 og oplys om påkørslen samt dine observationerne i forbindelse med uheldet. Fx hvilket retning vildtet løb i, hvordan vildtet reagerede ved påkørslen, hvilken side af vejen og ligende. Husk at beskrive hændelsen så præcis som mulig, idet informationer efterfølgende anvendes af en schweisshundefører, som vil have nemmere ved at finde vildtet og få det aflivet.

Dræbes vildtet ved sammenstødet bør du stadig kontakte Falck, som vil sørge for at det døde dyr fjernes.

2 Responses

  1. Mogens Ginnerup Andersen

    Det er da ufatteligt, at nogen tror vildtet kigger på klokken, og efter hvornår der er myldretid eller ej. Vildtet bevæger sig i skumringen og dæmringen, uanset om vi mennersker er så tåbelige at flytte rundt på klokken. Når vi flytter på myldretids-tidspunket, har vi jo selvfølgelig dobbelt mulighed for, at ramme det tidspunkt hvor vildtet bevæger sig mest på.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj