Register
A password will be e-mailed to you.

Fakta og informationer om den korthårede hønsehund.

Højde Vægt Hjemland Levealder Internationalt racenavn Andre navne
Hanner: 62-66 cm
Tæver: 58-63 cm
27-32 kg Tyskland 10-12 år Deutsch KurzhaarGerman shorthaired pointer

Den korthårede hønsehunds historie

Man mener, at den korthårede hønsehunds aner går tilbage til jagthunderacer, der i Middelhavslandene blev anvendt til fuglejagt med net. I Tyskland begyndte man omkring år 1750 at omskole racen til den stående jagthund, den er i dag. Især er krydsningen med pointeren af afgørende betydning for den korthårde hønsehunds temperament og udseende – på samme måde som den langhårede hønsehund tydeligvis har slægtskab med både gordon setteren og den irske setter. Før de korthårede hønsehunde blev krydset med de engelske pointere, var de ret firskårne i udseendet, men pointerens mere adrætte træk har givet den korthårede hønsehund en atletisk fysik, om end den stadig har kraftige og robuste knogler.
Det er usikkert, præcis hvornår korthåren kom til Danmark, men hunde importeret fra Tyskland er sandsynligvis blevet parret med Steen Steensen Blichers danske hønsehund. Blicher døde i 1848, men først i 1910 lå racen fast som den race, vi kender i dag. Stationsforstander N. B. Buchwald og skolebestyrer V. Grell foretog et fremragende avlsarbejde, der op gennem årene har placeret den korthårede hønsehund som en af de mest foretrukne jagthunde.
Også inden for sportsgrene som pulkløb, hvor hunden trækker pulken, mens skiløberen løber bagved, er korthåren en yndet samarbejdspartner.

Den korthårede hønsehunds temperament

Den korthårede hønsehund er ligesom den ruhårede en rigtig god allround-hund, der er god til at spore og apportere, og flere steder bruges den til at apportere skadedyr. I Østeuropa bruges den fx til at apportere vaskebjørne, mens den andre steder apporterer ræv. Hvad angår vildt, er den korthårede hønsehund en rigtig fuglespecialist – ligesom sin stamfar, pointeren – og korthår er også en yndet schweisshund. Drivjagt ligger også til korthåren, og den er skarp over for rovvildt. Den er med andre ord en rigtig god, alsidig jagtkammerat.

En korthår er meget energisk og hårdfør samtidig med, at den er trofast og lydig. Så selv om den ynder at begive sig ud på store afstande og er en selvstændig hund, holder den god kontakt. Som det er med sine navnesøstre, er stimulering og motion nøgleord, og korthåren skal have mulighed for at røre kroppen meget og beriges med øvelser, der stimulerer næsen og behovet for at apportere.

Har man erfaring med jagthunde og sørger for at stimulere korthåren ordentligt, er den også en fremragende familiehund, der generelt er meget afslappet, venlig og holder af socialliv.

Den korthåret hønsehunds udseende

Den korthårede hønsehund ligner det, den er: en hønsehund krydset med en pointer. Især er slægtskabet med pointeren, blandt andet pga. pelsen og holdningen, tydeligt. Det er generelt en stærk, robust og tung hund.

Hoved Hale Øjne Ører Krop Pels
Langt med kraftige kæber og lige næseparti. Lang, medmindre den er kuperet. Runde, blide øjne. Moderat ansatte ører med lige pels. Robust, stærk og tung. Slægtskabet med pointeren er tydeligt, om end korthåren er mere kraftigt bygget. Korthåren har lange ben med kraftige knogler og tætsiddende pels. Tyk, flad pels, der føles grov. Også i pelsen spores slægtskabet med pointeren, og korthåren er mørkt eller lyst brunskimlet med brunt hoved og brune pletter, brun med eller uden hvide aftegninger eller hvid med brunt hoved og brune pletter.

I medfør af § 14, stk. 3 og 4, og § 28, stk. 5, i dyreværnsloven, jf. lov nr. 386 af 6. juni 1991, er det lovligt at kupere halen på fem jagthunderacer: den ruhårede hønsehund, bretonen, weimaraneren, vizlaen og korthåren. Halekuperingen må kun foretages på hvalpe og stambogsførte forældredyr, og det SKAL være en dyrlæge, der foretager indgrebet, inden for hvalpens første fire levedage.

Selv om det er lovligt, er der flere, der mener, at det er unødvendigt med halekupering, og flere jagthunderacer klarer sig da også ganske fint i terrænet uden at komme til skade med en lang hale. Under alle omstændigheder giver halekupering på en korthår kun mening, hvis den bruges til jagt, og er altså slet ikke nødvendigt på en selskabshund.

Træning & pleje

Den korthårede hønsehund er trofast, lydig, loyal og en fremragende allround-hund, hvis den er trænet, siden den var hvalp. Også socialiseringen kan med fordel startes tidligt. Det er en hund, der kræver en ejer med hundeerfaring, så den får den rette træning og opdragelse, men så er den til gengæld også en hund, der let kan trives i en familie og er både omgængelig og venlig over for børn og fremmede. Faktisk har korthåren et stort behov for social kontakt. Ejere af korthår skal også give den den fornødne motion og sørge for, at dens sanser bliver stimuleret, og at den færdes meget i naturen.

Den korthårede hønsehunds jagtiver fornægter sig ikke, og den elsker at bruge sin næse og at apportere – behov, som er vigtige at sørge for, den får opfyldt. For at opnå de bedste resultater skal træningen startes tidligt, og vægten skal lægges på tillid og samarbejde. En god idé er også at bruge leg som belønning i stedet for udelukkende godbidder.

Korthårens pels er forholdsvis let at holde og kræver ikke andet end en daglig aftørring med klud eller gummibørste. Korthåren er ikke kuldskær, men det er klogt at være opmærksom på, at dens pels ikke giver megen beskyttelse i koldt og vådt vejr. Bevæger den sig, er det dog ikke et problem.

Start en tråd om den korthårede hønsehund i vores jagthunde forum

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

One Response

  1. Knud Jensen

    Meget flotte sider, jeg vil vise Jer min nu afdøde blanding af Flatcoater og Hønsehund, jeg synes han var så smuk og ædel at se på.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj