Register
A password will be e-mailed to you.

Bukkejagten om foråret har jagttid fra d. 16. maj når solen står op og til d. 15. juli ved solnedgang, der må udøves jagt med riffel efter bukke i den periode. Mange jægere forbereder sig godt op til bukkejagten ved blandt andet at rekognoscer jagtterrænet og følge hvordan råvildtet bevæger sig rundt og ikke mindst udvælge de bukke der skal skydes. Hele denne forberedelse er med til at gøre netop bukkejagten til noget ganske særlig.

Bukken

Råvildtet er den mindste hjort der lever i Danmark. Den hører til i kategorien af klovbærende vildt, som også tæller kronvildt, dåvildt, muflon, sika og vildsvin. Dyret har en skulderhøjde på ca. 65 – 75 cm og en længde på ca. 95 – 135 cm. Bukkens vægt kan varierer mellem 10 – 30 kg og afhænger bl.a. af alder. Bukken vejer typisk mellem 16 og 23 kg brækket.

Råvildtet har to forskellige dragter – Sommerdragten er rødbrun og vinterdragten er gråbrun. Hvis vi har haft en mild vinter vil mange bukke ved jagtens begyndelse bærer sommerdragten. Bukken på billedet har skiftet til sommerdragten.

Riffelprøve

Før du må gå på bukkejagt med riffel, skal du have bestået en riffelprøve. Riffelprøven giver dig tilladelse til at gå på jagt med riffel. Du kan læse mere om, hvordan du kommer i gang og består riffelprøven og får en våbentilladelse.

Jagtloven

Det er bekendtgørelse om skydevåben og ammunition, som foreskriver den ammunition, der må benyttes til at nedlægge råvidlt med. Ammunitionen skal opfylde følgende mindste krav;

 • Kuglevægt mindst 3,2 g (50 gr)
 • Anslagsenergi E100 mindst 800 J
 • Ammunitionen må ikke være fuldkarpet.

Den mindste kaliber der benyttes til bukkejagt er 222 og ellers er de mest almindelige kalibre 243, 6,5 x 55, 308 og 30-06.

Du kan prøve jagtspillet og lære hvad der sker med bukken afhængig af, hvor den rammes.

Jagtudstyr

Sørg for at have et par gode støvler, som er smidige og behagelige at have på. Støvlerne skal være smidige og fleksible, således at de er muligt at liste frem uden at lave for meget støj. Oftest kan et par gode gummistøvler benyttes. Ellers kan dit normale jagttøj formegentlig anvendes, dog tilpasset vejr og vind. Huskelisten herunder er ment som en vejledning til at give riffeljægeren et overblik over det nødvendige jagtudstyr til bukkejagt.

 1. Jagtriffel og ammunition
 2. Rygsæk med indbygget stol eller andet der er let fx trebenet jagtstol
 3. Skydestok, pind eller andet som du er vant til at benytte som fast anlæg ved riffelskydning
 4. Håndkikkert
 5. Høreværn
 6. Jagtkniv
 7. Fryseposer til fx. hjerte og lever
 8. Kamera
 9. Telefon
 10. En dunkt vand til at vaske hænder i eller vådservietter
 11. En stor plastisk pose eller papirpose til at opbevarer vildtet i i bilen
 12. Termokande med kaffe eller the
 13. Skiftetøj i bilen

Kuglefang – Undgå ulykker

Husk altid at have kuglefang før du afgiver skuddet. Dermed minimeres risikoen for jagtulykker. Sikkerhedsafstanden på en jagtriffel kugle er 5 km!

Knæk og bræk – God bukkesæson til alle danske jægere.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

One Response

 1. Noone

  Hej Nikolaj

  På huskelisten glemte du følgende :
  *Madpakke (og nødrationer til et par dage).
  *GPS
  – Både til at finde tilbage til “bilen” (og det rene skiftetøj), samt til oplysning til evt. sweisshundefører, redningspersonel, politi, og helikoptere m.m.
  *PC eller PDA med internet bredbåndsforbindelse.
  *Laser afstandsmåler.
  *Ballistikprogram eller huskeliste med kuglebane for hver 25m.
  *Egnet sammenklappeligt bord.
  *Lærebog i slagtning/partering af vildt.
  *Kirurghandsker.
  *Førstehjælpskasse (helst med manual).
  *En flaske cognac eller vodka af god kvalitet.
  *Bøssebærer og kammertjener (hofnar kan medbringes).
  *Lidt lugtesalt & en brækpose (blod kan være ubehageligt).
  *Bleer i passende størrelse.
  *Din mor.
  * …… Og allerhelst : realitetssans…..

  ……… og sikkerhedsafstanden på “en jagtriffel” er ikke “5 Km!” – det er slet og ret noget FORBANDET vrøvl !!!
  –Den varierer selvfølgelig med kaliberet og er ofte betydeligt mindre og endog i visse tilfælde markant større. Noget en skribent med blot en anelse viden på området ville være klar over. Og noget som en ANSVARLIG skribent, som rent faktisk ØNSKEDE at oplyse, SAGTENS kunne have ulejliget sig med at forklare på passende vis – uden at bare fyre et forvrøvlet “5 Km!” af. Slet og ret upassende (og urigtig) oplysning som markedsføres under overskriften “Bukkejagt – nyttige informationer”.

  Det er sgu svært at opfatte vrøvl som “nyttige informationer”. Det undrer mig at den slags for lov at passere i en publikation som mener at være seriøs.

  Det kan godt være at min kritik kommer sent – men det ændrer IKKE det faktum, at det er “en ommer!”

  – Ambasadøren for staten Virkeligheden

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj