Register
A password will be e-mailed to you.

Bukkejagt i fødselsdagsgave

Hvilken fødselsdagsgave eller gave er den bedste en jæger kan forestille sig?

Jeg fik min fødselsdagsgave tre dage før tid, af min bedre halvdel, da hun pludselig ved morgenkaffen siger, “Jeg har besluttet af give dig en bukkejagt i fødselsdagsgave, men jeg ved ikke hvordan sådan noget foregår, så derfor får du gaven nu…” Jeg sad et øjeblik inden jeg kunne spørge om hun mente det seriøst, men det gjorde hun heldigvis.
Jeg havde ikke forventet at komme på bukkejagt i år og havde accepteret at sådan var min jagtsituation i år.

brækning af buk på bukkejagt

Bukkejagt forberedelsen

Jeg gik straks i gang med at søge på nettet efter bukkejagt i Danmark via forskellige sider, som tilbyder jagtformidling. I løbet af formiddagen var det hele på plads og der var bestilt bukkejagt første weekend af juli, og der var kun tre uger til.

De tre uger gik med at få kontrolleret udstyret og suppleret med lidt nyt jagtudstyr, for man må ikke gå ned på udstyr. Her findes en god tjekliste til bukkejagt. Derudover blev det til fire gange på skydebanen kombineret med hjemlig tørtræning, for lige at få finpudset skydningen samt testet og lære den nye skydestok fra Vanguard (model T62) at kende.

Bukkejagten nærmede sig og vejrudsigten blev nøje studeret. Metrologerne lovede overskyet med blæst og regn med mulighed for lidt sol. Ikke just det bedste vejr til bukkejagt.

Ankomst til jagtområdet og årets første bukkejagt

Jeg ankom fredag aften lidt over seks og hilste på familien, tømte bilen og pakkede ud, så jeg ville være klar næste morgen kl. 04.00 når vækkeuret ringende. Herefter fik jeg fremvist jagtområdet, som bestod af engarealer, levende hegn med bredde usprøjtede randzoner på ca. 10 meter på hver side, marker med forskellige slags afgrøder (græsmarker, hvede- og bygmarker) samt flere remiser i forskellige størrelser. Hele jagtområdet var på ca. 200 ha og det blev vist frem bagpå værtens ATV.

Efter endt fremvisning af jagtområdet var der stadigvæk 2 timer til solnedgang, som ligeså godt kunne benyttes til bukkejagt. Det blev til små to timer kombineret pursch- og anstandsjagt, dog uden at se noget råvildt.

Bukkejagt lørdag morgen

Lørdag morgen ringede uret kl. 04.00 og fem minutter senere stod jeg på jagtområdet og klar til dagens første purschjagt langs med et af de levende hegn. Det var blæsevejr og overskyet men stadig tørvejr. Efter en times tid ser jeg dagens første stykke råvildt stå og esse i det høje græs ca. 100 meter længere fremme og da vejret i mellemtiden har skiftet til regn og gjort linserne våde på kikkerten, når jeg ikke at afgøre om det er en buk eller rå (jeg syntes at dyret havde “noget mellem øerne”) inden den forsvinder i det høje græs igen. Vinden er perfekt (stik modvind), så jeg beslutter at prøve at pursche tættere på og ser da også spejlet af dyret 2 gange mere inden det forsvinder.
Klokken viser lidt i seks og intensiteten i regnen har taget til, så jeg beslutter at forsøge mig i den nærliggende hochsitz ud fra den filosofi at råvildtet skal have noget at æde selvom det regner og er dårligt vejr. Efter små 2 timer i skydestigen har jeg set 4 råer og er ved at være godt kold og våd, så jeg vælger at afslutte jagten ved otte tiden.

Bukkejagt midt i frokosten

Der var frokost hos værterne kl. 14.00 sammen med en skytte. Netop som vi skulle til at sætte os til bords, siger værten “der står en gaffelbuk på engen, vil du på bukkejagt nu og skyde den?” Eftersom jeg var på bukkejagt og ikke mente jeg kunne komme hjem uden at have brugt min gave, takkede jeg ja. Imens jeg kom i jagttøjet og gjorde jagtriflen og skydestokken klar, observerede værterne og skytten fortsat bukken, mens jagtkommentarerne begynde, som fx “Skynd dig inden det bliver en seksender” og lignende.

Et par minutter senere stod jeg klar i begyndelse af engen og kunne se bukken ude på ca. 135 meter. Da jeg havde publikum på skulle det hele gå efter bogen. Jeg gjorde skydestokken klar, fandt bladet på bukken, klemte langsomt på aftrækkeren og jeg blev overrasket da skydet gik. Det plejer normalt at være tegn på et godt skud og eftersom jeg ikke så bukken løbe, måtte det også være tilfældet.
Bukken lå da også forendt på stedet med en perfekt bladkugle.

Gaffelbuk Skudt på bukkejagt 2011

1 års gaffelbuk skudt med Sako jagtriffel .308 Win med påmonteret Doctor sigtekikkert 3-12×56 og med jagtammunition fra Norma, type Rådyr 9,7 gram med blyspids.

En stor oplevelse midt i jagtfrokosten, som jeg aldrig vil glemme.

Brækning af buk på bukkejagt

Bukkejagt lørdag aften

Lørdag aften stod den på bukkejagt igen og jeg havde fået muligheden for at skyde en buk mere. Der var to muligheder, enten en buk (uanset størrelse) på et større engområde, hvor der ikke havde været drevet bukkejagt i år eller bortskyde en meget agressiv og territorial knopbuk, som både jager råer og andre bukke væk.

Jeg begyndte aftenen med en pursch på engområdet, men vindens retning var direkte i ryggen og ned over engen, så jeg havde ikke de store forventninger til at se dyr.
Jeg blev stående på hjørnet af engen og kiggede, da der kom et smaldyr ud af skoven med retning direkte imod mig, underligt når jeg havde vinden i ryggen. Jeg purschede mig lidt tættere på og stoppede ca. 70 meter væk og blev stående og ventede indtil smaldyret fik færten af mig. Selvom jeg havde vinden i ryggen med retning  direkte mod dyret, så kunne jeg stå i ca. 30 minutter før den fik fært af mig og stak ind i skoven igen.

Herefter gik jeg tilbage til jagtområdet, hvor jeg tidligere på dagen skød bukken, for at se om knopbukken ville komme frem. Her gik der et par timer med anstandsjagt og da det blev lukketid, havde jeg set to råer, 7-8 hare, et par agerhøns uden kyllinger, et par fasaner, mange skovduer så mon ikke der er en god duejagt.

Bukkejagtens sidste dag

Søndag morgen var min sidste bukkejagt og her var vinden i forhold til engområdet stadigvæk dårlig, så jeg besluttede mig for at kigge efter knopbukken igen, men også denne gang træk knopbukken det længste strå ved at holde sig væk.

Sidste opgave inden bukkejagten var hel slut, bestod i at få forlagt bukken. Det blev til ca. 11 kg kød med gode dyrekøller og en dyreryg.

Forlagt buk dyreryg og dyrekøller

Jeg havde en fantastik weekend i godt selskab med værterne på Hyrdegården med god bukkejagt og dejlige naturoplevelser på dette skønne jagtområde. Og der blev selvfølgelig booket en buk til bukkejagt 2012 og tiden må så vise om denne bukkejagt også bliver en gave til jægeren.

About The Author

Jæger & Nålepude

Jeg har været interesseret i naturen, dyrelivet og jagt så længe jeg kan huske. Hver gang der var mulighed for at komme med morfar på jagt og i naturen eller hjælpe til med opdræt og udsætning af fasaner og ænder, pasning og fodring, plantning og beskæring af træer, remiser mv, ja så var jeg med. Jagten har fulgt rigtig meget i mit liv og det gør den stadig. Jeg begyndte i 2009 at blogge om jagt og dette har siden udviklet sig Jægernes Magasin. Et medie jeg er stolt af at have været med til skabe og som i dag er med til at formidle viden om jagt i Danmark til kommende, nye og erfarne jægere. Jægernes Magasin havde ikke været det samme uden Jeres deltagelse, aktivitet og mange input i form af jagthistorier, kommentarer, debatter osv. Siden da er jeg begyndt at lave jagtfilm med mange spændende personer indenfor jagtens verdens, som alle ved en hel del mere om jagt end jeg selv. Forhåbentlig kan vi sammen formidle viden om jagt i Danmark endnu bedre til gavn for alle. Du er meget velkommen til at følge mig på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Nikolaj-Brandt/598311336890488

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj