Register
A password will be e-mailed to you.

Reviret i september

Selv om jagt sæsonen så småt er gået i gang, med jagt på ænder og gæs, er der stadigt mange vildtpleje tiltag som der kan udføres, jeg vil her give lidt inspiration til hvad du med fordel kan gøre for at gøre dit revir mere atraktivt for vildtet.

Om få måneder, når vinteren sætter ind, er der mange steder mangel på dækning og føde af god kvalitet til vores markvildt, det er derfor en god ide her i september at få sået lidt areal til med vinterfaste afgrøder, som giver god dækning og føde gennem hele vinteren. Er du i tvivl om hvilke afgrøder du skal vælge, kan du kontakte en vildtplejerådgiver fra Jægerforbundet, som kan hjælpe med gratis råd og vejledning eller du kan blot skrive en kommentarer herunder og jeg vil hjælpe så godt jeg kan.

De fleste steder er afgrøderne fjernet fra markerne, så vildtets spisekammer er væk. Husk at få gjort dine fodersteder klar her i september, og start så op med fodringen sidst på måneden. Det er nu at vildtet skal have sul på kroppen, så de kan modstå hele vinteren. Det er desuden bevist at agerhøner og fasanerhøner som er i god foderstand til foråret for betydeligt flere kyllinger på vingerne, så det er vigtigt at du fortsætter fodringen lige til æglægningen starter. Mere om dette emne i januar.

Hvis du har et areal som du planlægger at plante i til foråret, er det vigtigt at allerede nu planlægger at få arealet forberedt, når først planterne står der, er det meget vanskeligt at holde dem rene for ukrudt, så det kan virkeligt betale sig at få arealet harvet eller pløjet nu, og måske en gang Roundup kan hjælpe på fremtidig renholdelse. Det er måske en ide at søge Naturstyrelsen om tilskud til planterne, lige nu gives der op til 75% af planteprisen i tilskud, ansøgningsfrist for planter til foråret er den 31. oktober. Er du i tvivl om hvilke planter du skal sætte, er der hjælp at hente hos Vildtplejerådgiveren, som gerne laver en planteplan.

Nu hvor afgrøderne er væk fra markerne, er det blevet noget lettere at se hvad der er af råvildt på reviret, så det er måske en god ide, at tilbringe lidt tid på reviret, med kikkert og fotografiapparatet, så får du hurtigt et overblik over hvad der er af råvildt på reviret, og om der er dyr som ser svage eller meget små af størrelse. Der er desværre konstateret en del råvildt med sygdom, jeg tror at det kan hænge sammen med en nogen tilfældig og skæv afskydning, vi skyder generelt for få hundyr i forhold til bukke. Med den sammensæning vi har af råvildt lige nu, skal du mindst skyde lige så mange hundyr som der er skudt bukke. Gå efter de små og svage dyr, så det er de store sunde dyr der bliver tilbage. Hvis du vælger og skyde råer som har lam, så vendt til sidst på sæsonen, så lammene er så store som muligt, ellers skyd lammene først.

Har du arealer med græs, er det en god ide at få dem slået her i september, så de står helt korte med friske grønne skud hele efteråret og vintere, rådyrerne og harer vil elske det.

Du er naturligvis altid velkommen til at komme med spørgsmål her på siden, så vil jeg forsøge at svare så godt jeg kan.

Knæk og Bræk
Vildtplejerådgiver
John Ho Petersen

3 Responses

  1. Vildtplejerådgiver

    Hej med jer!

    I jægerforbundet samarbejder vi jo med DLF, de har en vintermix til hjortevildt, det er den nemmeste måde at få forskellige vinterfaste afgrøder. Desuden er det jo altid en god ide at så et mix, fordi man nogen gange oplever at noget ikke slå an, så er der som regel noget andet som kommer godt. Det er jo så også den dyreste løsning at købe det færdigblandet, men til gengæld ved man at det er testet og afprøvet med succes.

    Vil man selv blande kunne det være, fodermarvkål, stubturnips, kommen, timothe, hvidløver og sandvikke.

    I skal sånok ikke vente længe med at få det i jorden……. God fornøjelse med projekterne.

     

    Svar
  2. Morten Nielsen

    Spændende artikel.

    Du nævner "vinterfaste afgrøder" kan du specificere det lidt mere? Hvilke planter er der tale om.

    Jeg har muligvis fået lov at lave lidt vildtpleje på et område hos naboen, det er nu ikke særlig stort med det er i et hjørne af to levende hegn, hvor høsten normalt ikke giver det store udbytte. Så vil forsigtigt prøve at forslå lidt mad til vildtet og måske kan det give lidt mere jagtudbytte, andet end krager og duer.

    God weekend.

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilmeld dig Jægerbrevet

Jægerbrevet er Jægernes Magasins nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og jagthistorier af jagteksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til jagtbutikker

✅ Tests af jagtudstyr og jagttøj